Today.ua

Астрономи обіцяють на Великдень один із найпотужніших зорепадів століття

Великодньої ночі жителі планети зможуть спостерігати потужний зорепад, утворений метеорним потоком Ета-Аквариди. Він прикрасить небо багатьма спалахами. Земля увійде в цей метеорний потік якраз проти ночі 5 травня.

Цей метеорний потік утворений залишками комети Галлея, що перетинають земну орбіту. Астрономи кажуть, що цей зорепад буде найпотужнішим за всю першу чверть нинішнього століття. А дехто з їхніх колег взагалі вважає, що він може виявитися найпотужнішим у ХХІ столітті загалом.

Втім, як би там не було, а землянам упродовж цієї ночі гарантовано неперевершене видовище. Хоча астрономи кажуть, що найкраще його спостерігати у Південній півкулі. Там зорепад буде ряснішим. Але й нам у нашій Північній півкулі також дещо перепаде від цієї краси.

Метеорний потік Ета-Аквариди утворений уламками від комети Галлея. Комета Галлея, порівняно з більшістю інших комет, має невисокий період обертання навколо Сонця. Він дорівнює 75-76 рокам. При наближенні до Сонця комета розігрівається і втрачає часточки речовини, з якої вона складається. І навіть коли комета знову віддаляється від нашого світила, ці часточки залишаються та кружляють навколо Сонця.

От через ці залишки речовини комети наша Земля пролітатиме наступної ночі. Втім, наша планета вийде з цього метеорного потоку лише 10 травня. Тобто 6 ночей поспіль жителі Землі зможуть спостерігати зорепади.

Нагадаємо, до Земля зараз наближається так звана комета Диявола. Астролог Влад Росс каже, що, попри грізну назву цієї комети, вона має принести українцям довгоочікуваний мир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ