Борщ – справжня національна гордість українців. Як приготувати його не тільки смачним, а й апетитним, яскраво-червоного кольору? Це просто, якщо використати один секретний інгредієнт.
Немає одного "правильного" рецепту борщу - усі готують його по-своєму. Навіть у однієї і тієї ж господині страва може виходити різною за смаком.
У традиційному рецепті борщу є м'ясо – найчастіше свинина чи яловичина на кістці, а також овочі – картопля, цибуля, морква, капуста та буряк. Останній - обов'язковий продукт для червоного борщу. Проте страва може вийти неапетитного оранжевого відтінку. Якщо хочете досягти еталонного рубінового кольору, потрібно використовувати лимонний сік або трохи оцту.
Інгредієнти
- 4-5 л води
- 500-700 г м'яса на кісточці
- 4 картоплини
- цибуля
- морква
- буряк
- 350 г капусти
- 50-100 квасолі
- олія для смаження
- томатна паста за смаком
- сік половини лимона
- сіль, перець за смаком
- дрібка цукру
- лавровий лист
- 5 з. часнику
- сметана
- зелень
Приготування
Насамперед потрібно приготувати бульйон. Для цього промийте м'ясо, покладіть його в каструлю, додайте квасолю, лавровий лист і залийте водою. Після закипання видаліть піну, після чого накрийте кришкою та варіть 1-1,5 години на повільному вогні. Далі відправте варитися картоплю, порізану на невеликі кубики.
Популярні зараз
У 2025 році 88% українських компаній планують збільшити зарплати працівникам
В українських вузах не скасовуватимуть бюджетну форму навчання
Потрібно приготувати засмажку. Цибулю наріжте дрібним кубиком, а моркву – натріть на великій тертці. Обсмажуйте на олії, додайте трохи цукру, щоб овочі карамелізувалися. Коли вони будуть готові – додайте томатну пасту (її можна замінити тертими свіжими помідорами). Протушкуйте ще протягом 5 хвилин.
Додайте у борщ нарізану капусту. Окремо приготуйте буряк - його потрібно обсмажити на олії, а потім додати воду і протушкувати майже до повної готовності. Додайте пропущений через прес часник, сік половини лимона, спеції та перемішайте.
Коли борщ буде майже готовий, додайте буряк, доведіть його до кипіння і відразу вимикайте. Страва має настоятися хоча б півгодини, але чим довше – тим краще.
Подавайте борщ зі сметаною та зеленню. Смачного!
Раніше повідомлялося про здешевлення інгредієнтів для борщу.