Борщ з буряком повинен мати яскраво-червоний відтінок, якого складно досягти непрофесійним кухарям. Названо найпоширеніші помилки, які призводять до зміни кольору першої страви.
У багатьох господарок борщ виходить блідо-рожевим або помаранчевим. Смак може залишатися чудовим, але апетитної страви "як на картинці" в такому випадку не буде.
Червоний колір борщу обумовлений наявністю у бульйоні буряка. Саме він дозволяє рідині забарвитися, але зафіксувати відтінок не вийде у наступних випадках.
Сорт буряка
Для салату підійде будь-який буряк, а для борщу важливо вибрати найтемніший, який забарвлює руки у бордовий колір при нарізуванні.
Сусідство інших овочів
Якщо обсмажувати буряки з іншими овочами, вони передадуть їм свій пігмент. Овочі стають помаранчевими і забарвлюють у такий же колір борщ. Запам'ятайте, що буряки потрібно піддавати термічній обробці окремо від інших інгредієнтів.
Занадто тривале варіння
Обсмажені буряки повинні додаватися до борщу буквально за 5-7 хвилин до завершення варіння страви. При цьому він має бути повністю готовим, інакше доведеться задовольнятися сирим овочем.
Деякі шеф-кухарі пропонують додавати до борщу буряки, який окремо варився у шкірці. Його потрібно почистити, натерти на тертці та додати за кілька хвилин до готовності борщу. Національна страва українців вийде ще смачнішою, якщо не відварювати, а запекти буряк у духовці.
Є ще один важливий момент, який допоможе зберегти червоний колір борщу. Додайте при обсмажуванні буряків чайну ложку цукру та збризкайте лимонним соком. Смачного!
Раніше повідомлялося, чому борщ у ресторанах смачніший, ніж удома.