Today.ua

Чому не можна заливати розчинну каву окропом: як правильно приготувати напій

Розчинна кава за якістю та смаком поступається заварній, але у неї є свої любителі. Більшість кавоманів допускає одну й ту саму помилку – вони готують напій, використовуючи окріп.

Не всі шанувальники розчинної кави знають про те, як зробити її більш ароматною та смачною. Багато хто припускається помилки, заливаючи порошок водою температурою 100 градусів. Однак окріп псує смак напою – він стає кислим.

Дієтологи та нутриціологи в один голос твердять, що температура води для приготування розчинної кави не повинна перевищувати 93 градусів, а краще 85-87. Напій готують наступним чином: засипають у чашку 1-2 ложки порошку, потім додають трохи холодної води, перемішують до однорідності і тільки після цього доливають гарячу воду (не окріп!).

Бажано перед вживанням розчинної кави видалити з неї пінку. Вона надає гіркоти і псує присмак.

Важливий момент – перед приготуванням розчинної кави краще нагріти чашку. Для цього якраз і знадобиться окріп. Влийте його в чашку і залиште на хвилинку. Цей лайфхак дозволить зберегти температуру кави.

Кому не можна пити розчинну каву

Розчинна кава виготовляється з кавових зерен із пошкодженнями або зовнішніми дефектами. Їх подрібнюють, додають цукор, сухе молоко, ароматизатори – залежно від рецептури. Однак така кава при виробництві піддається багаторазовій обробці. І у готовому напої вже немає корисних вітамінів та мікроелементів, там менше кофеїну, він не так бадьорить.

У розчинній каві багато домішок, зокрема стабілізаторів та консервантів. Вона може негативно впливати на нервову систему, а також викликати психологічну залежність. Від напою краще відмовитися людям з ментальними проблемами та тим, хто відчуває стрес.

Також відомо, що розчинна кава сприяє вимиванню кальцію з організму, що призводить до болю в суглобах та крихкості кісткової тканини.

Напій може дратувати стінки та слизову оболонку шлунка, провокувати печію. Людям, які страждають від проблем із ШКТ, краще відмовитися від будь-якої кави – як заварної, так і розчинної.

Раніше повідомлялося, як вибрати найкориснішу та найсмачнішу каву: названі відмінності арабіки від робусти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ