Рослинна олія - один із незамінних продуктів на нашій кухні. Його використовують для смаження, випічки, салатів та інших кулінарних цілей. У багатьох господарок пляшка з олією стоїть прямо біля плити, у когось у кухонній шафі, а деякі зберігають олію в холодильнику. Де ж найправильніше місце для олії на кухні, спробуємо розібратися.
Справа в тому, що термін зберігання олії залежить від її виду. Розрізняють такі популярні види олій, залежно від віджиму:
- Олія холодного віджиму містить вітаміни А і Е, а також ненасичені жирні кислоти. Таку олію часто називають сирою. У процесі її виробництва насіння соняшника віджимають під пресом, фільтрують та переливають у пляшки. Термін зберігання олії холодного віджиму найкоротший.
- Нерафінована олія піддається механічному очищенню, тому корисних речовин у ній трохи менше. Її найчастіше використовують для заправки салатів. Термін зберігання нерафінованої олії – до 4 місяців.
- Рафінована та дезодорована олія зовсім не має присмаку і містить мінімум корисних речовин. Її використовують суто для смаження. Термін зберігання рафінованої та дезодорованої олії – до 6 місяців.
Щоб продовжити термін зберігання олії, продукт найкраще зберігати у скляній тарі. Ідеальна температура зберігання олії: +10... +15°С. Термін зберігання соняшникової олії у закритій пляшці становить один рік. Після відкриття тари терміни помітно скорочуються до 4 тижнів.
Раніше повідомлялося, чому в Україні різко подорожчали м'ясо, рослинна олія та вершкове масло.