Today.ua

Чому не варто викидати шкірку від мандаринів: оригінальні способи використання

Для багатьох шкірка мандаринів – це лише непотрібні відходи, які тут же вирушають у відро для сміття. Але досвідчені господині знають, що їх можна застосувати у побуті.

Стартував сезон мандаринів, і в будинках українців почали з'являтися ці яскраві та корисні цитрусові. А ми розповімо, чому не варто викидати шкірку цих плодів і як її можна використовувати.

Способи використання шкірки мандаринів

Сироп від кашлю

З мандаринової шкірки можна приготувати чудовий засіб від кашлю. Для цього потрібно промити її та натерти на дрібній тертці. Після цього засипати цедру цукром або медом і залишити на пару днів. Коли шкірка мандарину дасть багато соку, процідіть його та перелийте у скляну пляшечку. Приймати корисний сироп можна по одній чайній ложці щодня.

Натуральний очисник

Щоб позбутися стійких плям жиру на кухні, багато хто воліє використовувати покупну хімію. Але досвідчені господині замість того, щоб витрачати гроші на миючі засоби з магазину, використовують шкірки мандарина для боротьби із забрудненнями. Вони знають, що цедра має антибактеріальні властивості, і якщо поєднати її з оцтом, то вийде бюджетний та екологічно чистий засіб від плям.

Засіб від неприємних запахів

Іноді взуття, яке люди часто носять, починає досить неприємно пахнути. І позбутися цієї проблеми можна за допомогою шкірки мандаринів. Потрібно просто нарізати їх тонкими смужками, підсушити в духовці та покласти у мішечки з тканини. Щовечора їх слід класти у взуття, щоби нейтралізувати "аромат". Такі мішечки можна покласти і в шафу, щоб освіжити повітря в ній і надати одягу приємний запах.

Для ступнів

Багато хто стикається з проблемою сухості шкіри ніг або зайвою пітливістю. На допомогу прийде шкірка мандарину. Нею просто потрібно натирати ступні двічі на день протягом тижня. І вже через короткий час ви побачите перші покращення.

Нагадаємо, що ми також писали про використання харчової соди у побуті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ