Хліб, як і будь-який інший продовольчий виріб, може бути різної якості. Фахівці можуть визначити його якість за багатьма ознаками. Однак і не спеціалісти можуть засвоїти кілька навичок, що дозволять відразу відрізнити якісний хліб від такого, який краще не брати.
Отже, можна оцінити якість хліба на запах, на колір, на пружність та за технологією його виготовлення.
Що стосується останнього способу, то, звісно, дати оцінку технології може лише фахівець. Однак і покупець може вивчити етикетку на упаковці з хлібом. Якщо там написано, що хліб виготовлений за державним стандартом (ГОСТом), то він має бути випечений із дотриманням технології, а отже, має бути якісним. Інша справа, якщо хліб виготовлений за ТУ, то тут, як кажуть, можливі варіанти. Його могли виготовляти пришвидшеним методом, не давши добре вибродити заквасці.
Перевірити такий хліб можна його стисканням. Якщо він якісний, то буханець має бути пружним і легко відновлювати форму. А неякісний хліб або взагалі форми не відновлює, або повертається до свого товарного вигляду дуже повільно.
Свіжість хліба можна також визначити на запах. Навіть якщо він спечений уже кілька годин тому. Варто, знову ж таки, трохи натиснути на нього. Якщо при натисканні вам вчувся запах плісняви, обминайте полицю з таким хлібом.
Якість хліба можна також визначити за його кольором. Особливо якщо йдеться про пшеничний (білий) хліб. Він не має бути надто білим. Якщо він занадто білий, то це може означати, що в його складі є поліпшувачі. Якісний білий хліб не має бути ані занадто білим, ані сірим. Він, радше, може мати насичений молочний відтінок.
Отже підсумуємо ознаки якісного хліба:
- пружність;
- приємний запах;
- без надмірного вибілювання;
- виготовлений за ГОСТом.
Нагадаємо, українські аграрії різко скорочують посіви зернових культур. Це призведе до підвищення цін на хліб у наступному році.