Розчинна кава набагато дешевша за натуральну подрібнену каву, а ще вона швидша в приготуванні. Для когось ці два фактори відіграють вирішальну роль при виборі напою. Проте варто враховувати також особливості свого організму. Медики розповіли, кому краще відмовитися від розчинної кави.
Розчинна кава: у чому шкода
Розчинна кава виготовляється з кавових зерен, які мають пошкодження або зовнішні дефекти. Їх подрібнюють, додають ароматизатори, сухе молоко та цукор – якщо це кава "три в одному", і пакують або в одноразові пакетики, або будь-яку іншу тару. Незважаючи на розвинену культуру кави в наш час та наявності на кожному кроці кав'ярень, де готують натуральну каву із зерен, досі залишаються прихильники розчинного напою.
Щоб кава добре розчинялася у воді під час приготування, на виробництві вона піддається багаторазовій обробці. У готовому напої не залишається ні граму корисних мікроелементів. Так само зменшується і кількість кофеїну. Саме тому багато хто п'є розчинну каву чашками, але бадьорості не відчуває. У зеленому або тим більше чорному чаї кофеїну буде в рази більше, ніж у розчинній каві.
Популярні зараз
Зеленському сподобалася пропозиція Макрона щодо присутності іноземних військ в Україні
Українські банки планують посилити обмеження переказів з картки на картку
Держстат повідомив, хто з українців отримує найвищі зарплати
В Україні почали офіційно обговорювати реформу пенсійної системи
Є три види розчинної кави - порошкова, гранульована і сублімована. Для нашого організму не важливо, який саме з цих видів ми вживаємо. Протипоказання єдині.
Кому і чому не можна пити розчинну каву
Через наявність у розчинній каві консервантів, стабілізаторів та різноманітних добавок цей напій може викликати ряд розладів і негативно впливати на здоров'я тих, хто його вживає.
Наприклад, розчинна кава може викликати психологічну залежність та негативно впливати на нервову систему. Тому її не можна пити людям, які мають проблеми чи захворювання центральної нервової системи. Якщо ви відчуваєте стрес, то від кави також потрібно відмовитись.
Розчинна кава може вимивати кальцій з організму, що в майбутньому призведе до крихкості кісткової тканини та болю у суглобах.
Напій може дратувати слизову та стінки шлунка. Тому людям, які мають проблеми зі шлунком та кишечником, також слід утриматися від вживання кави. Це стосується і натуральної заварної кави. З нею також слід бути обережним. Особливо якщо ви часто страждаєте печією.
Раніше повідомлялося, які спеції можна додати до кави, щоб розкрити її смак.