Today.ua

Медики назвали топ-5 продуктів, які необхідно вживати для кращої роботи мозку

Від якості їжі та поживних речовин, які ми з нею отримуємо, значною мірою залежить не лише загальний стан організму, але й наші когнітивні здібності. Медики називають топ-5 продуктів, які слід регулярно вживати, щоби покращити роботу мозку.

"Я є те, що я їм", - сказав колись родоначальник медицини Гіппократ. І ця фраза не втратила актуальності й сьогодні. Ба більше, із широким впровадженням, різноманітних смакових добавок, фаст-фудів та інших нездорових компонентів їжі проблема якості харчування вийшла на перші позиції.

Неякісна їжа провокує у нас десятки захворювань і навіть нерідко стає причиною передчасної смерті. Натомість здорове харчування здатне запустити протилежні процеси і загальмувати прихід старості. Як відомо, наш біологічний вік значною мірою залежить від функціональності нашого мозку. Тобто, що довше ми зберігаємо когнітивні якості, тим довше організм залишається молодим.

Доктор медичних наук Михайло Гінзбург назвав топ-5 продуктів, здатних продовжити молодість мозку та поліпшити його роботу.

Риба

Риба є безцінним продуктом для мозку. Завдяки високому вмісту омега-3-поліненасичених жирних кислот, така їжа є основою для побудови мембран нервових клітин.

“У рибі багато омега-3-поліненасичених жирних кислот, які необхідні для побудови мембран нервових клітин. Краще морська жирна риба на зразок скумбрії і лосося”, – наголосив медик.

Яйця та яєчні жовтки

Попри те, що багато дієтологів застерігають від частого вживання яєць і особливо жовтків, медики усе ж радять не відмовлятися від страв, що містять у своєму складі яйця. Користі від цього продукту значно більше, ніж шкоди, яку йому приписують. Яйця містять у собі багато фосфоліпідів, які також є незамінним матеріалом для побудови клітинних мембран.

Яскраво забарвлені овочі

Медик називає у цьому переліку моркву гарбуз, перець, томати. Усі ці овочі є справжньою коморою бетакаротину та каротиноїдів, які мають яскраво виражену антиоксидантну дію.

Апельсини та інші цитрусові

Вони мстять у собі кверцитин. Ця речовина має потужну протизапальну дію. Завдяки цьому вона захищає клітини головного мозку, а також кровоносні судини, що постачають до нього кисень і поживні речовини, від пошкодження.

Приправи та спеції

Роль припав багато хто недооцінює. А між іншим, навіть якщо звернутися до досвіду кавказьких довгожителів, то у них традиційно до їжі додають велику кількість приправ. Найбільш корисні такі спеції як імбир, часник і перець, каже учений. Вони захищають наш мозок від передчасного старіння.

Нагадаємо, фітнес-тренерка назвала продукти, які слід їсти щодня тим, хто прагне схуднути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ