Американські вчені провели дослідження продуктів на рівень забруднення пестицидами. Названі шкідливі овочі та фрукти, які містять максимум шкідливих речовин.
Про результати дослідження повідомила нутриціолог Анастасія Голобородько у своєму Telegram-каналі.
Вона відзначила, що проблеми з травленням, непереносимістю продуктів і псевдоалергією можуть бути пов'язані з вживанням великої кількості пестицидів і інших компонентів, які використовуються при вирощуванні овочів і фруктів.
Американська робоча група з охорони навколишнього середовища Environmental Working Group спеціалізується на дослідженнях забруднень питної води та токсичних хімікатів. Активісти назвали самі шкідливі продукти рослинного походження - Dirty dozen list. Це найбільш забруднені пестицидами продукти, які краще вирощувати органічним способом. У списку виявилися полуниця, персики та нектарини, виноград, яблоки та груші, черешні, листова зелень, солодкий перець, шпинат, томати і сельдерей.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
У список чистих та корисних овочів і фруктів (Clean fifteen list) увійшли: кукуруза, авокадо, ананас, диня і мускатна диня, папайя, лук, заморожений зелений горошек, капуста, броколі, спаржа, манго, ківі та гриби.
Голобородько посоветувала мінімізувати споживання забруднених продуктів і за можливості вибирати локальні сезонні та органічні. Іх потрібно обов'язково добре мити – це допоможе видалити 40-42% пестицидів, які містяться у шкірці.
Невелика кількість пестицидів безпечна. Причому вона жорстко регулюється у всіх країнах і рідко перевищує норму.
"Дане дослідження проводиться в Штатах, але, як показує практика, цим списком можна скористатися і в Європі", - наголосила нутриціолог.
Раніше була названа найшкідливіша риба, яку не можна купувати в супермаркетах і їсти.