Каша присутня у раціоні харчування більшості українців. Не всі крупи однаково корисні. Одна із них вважається джерелом вітамінів, але її не радять вживати щодня.
Адепти правильного харчування закликають якнайчастіше їсти на сніданок вівсянку. Багато блогерів, які пропагують здоровий спосіб життя, запевняють, що споживають цю кашу щодня. Проте лікарі вважають, що це неправильно.
Чому вівсянку не можна їсти щодня
У вівсянці міститься фітинова кислота. Вона перешкоджає всмоктуванню кальцію у кишечнику, і цей мікроелемент не засвоюється організмом. Вказана речовина також сприяє вимиванню вимивати важливих елементів із кісток, що призводить до їх ослаблення та руйнування. Вівсянку точно не можна щодня їсти тим, хто страждає від порушення мінерального обміну, зокрема при остеопорозі. Вона також шкідлива при анемії.
Як правильно їсти вівсянку?
Вівсянку можна приготувати різними способами, каша буде солодкою чи солоною, з молоком чи без. Також часто із неї готують вівсяномлинці. Не варто повністю забувати про вівсянку, яка загалом добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає знизити рівень цукру та холестерину в крові. Вона має обволікаючі властивості, позбавляє організм від шлаків. Але слід чергувати цю кашу з іншими сніданками - млинцями, омлетом, сирниками та іншими стравами.
Щоб після вівсянки не хотілося їсти вже за годину після сніданку, потрібно вибрати правильні зерна для каші. Їх багато видів, залежно від обробки злаку. Чим її буде менше, тим корисніший продукт. Оптимально обирати незбиране зерно, яке довше засвоюється. І забудьте про каші швидкого приготування, із цукром та добавками сухофруктів – в них мало користі.
Раніше була названа найшкідливіша каша, яку краще виключити із раціону харчування.
Нагадаємо і про найкориснішу кашу, яку вважають ліками від багатьох хвороб.