Today.ua

Названо найшкідливішу олію: на ній категорично не можна смажити

Рослинну олію всі господині обирають на свій смак – у торгових мережах є пропозиції на будь-який гаманець. Названо один вид продукту, що шкодить здоров'ю, і на якому не можна смажити.

Виявляється, найнебезпечнішою є соняшникова олія, яка в Україні користується максимальним попитом. Її купують частіше через універсальність та низьку ціну. Але вона небезпечна для організму і особливо шкодить при нагріванні.

Найгіршими варіантами для смаження також є кукурудзяна, арахісова, кунжутна, гарбузова, конопляна, лляна, гірчична, рапсова. Компанію їм складає олія виноградних кісточок та волоського горіха. Їх можна використовувати в інших цілях – для салатів та у косметичних масках, але тільки не нагрівати. За високих температур зазначені масла виділяють токсичні речовини, що підвищує ризик розвитку багатьох хвороб.

Вибираючи олію, звертайте увагу на такі нюанси як вміст насичених жирів. Що їх буде більше, то краще. Полінасичених жирів має мінімум 15%. У такому продукті найвища точка горіння має бути від 160 градусів.

Корисна олія

Кращі види олій для приготування – оливкова, кокосова та авокадова. Позитивно впливають на здоров'я тваринні жири та топлене вершкове масло.

Кокосова олія багата на насичені кислоти, зокрема лауринову, яка добре засвоюється. Вона горить за температури 176 градусів.

Оливкова олія термостійка (горить при 240 градусах), корисні речовини у ній не окислюються та зберігаються при нагріванні.

Авокадова олія також містить багато полінасичених кислот, у неї висока температура горіння (271 градус).

Топлене вершкове масло сприяє нормалізації обміну речовин. Воно підходить для запікання в духовці та обсмажування, і плавиться за 250 градусів.

У тваринних жирах багато насичених кислот. Найкорисніші жири – качиний, гусячий та свинячий.

Раніше повідомлялося про подорожчання в Україні вершкового масла, сала, м'яса та цибулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ