Каші – найпоширеніший гарнір у нашій країні. Відомий лікар-педіатр Євген Комаровський назвав три найшкідливіші каші, які не потрібно вживати. Їх бажано замінити на продукти з більшою харчовою цінністю.
Виявляється, антирейтинг каш очолює манка, яка добре знайома нам з дитинства. Мами та бабусі часто готують її для дітей, вважаючи найкориснішою. Проте йдеться про максимально оброблену пшеницю, в якій не залишається корисних речовин.
"Манка до списку найкорисніших не входить, більше того, очолює список найбільш шкідливих. Фактично це легкозасвоювані вуглеводи, які треба відразу витратити, зрозуміло? Це каша для нещасної голодуючої країни, це крупа, яка тривалий час перебуває у кишечнику. Надовго залишає відчуття.ситості, але крім вуглеводів не містить практично нічого, тому що все очищено", - наголосив Комаровський.
За словами знаменитого лікаря, у крупі завжди найкорисніше - оболонка, якої манка після обробки повністю позбавлена.
Друга за шкідливістю каша – вівсянка. Так-так, саме вона. Євген Комаровський уточнив, що йдеться саме про кашу швидкого приготування з порційних пакетиків. Це "найшкідливіше, що тільки можна придумати". Лікар пояснив, що вівсянка буде корисною, якщо вибирати крупу в пластівцях, які потребують варіння.
Третя за шкідливістю каша – білий рис, який кандидат медичних наук назвав просто жодним. Така каша не приносить організму жодної користі, тому немає сенсу їсти її.
Перше місце у списку найкорисніших каш займає гречка, багата на білок і залізо. На другому місці – вівсянка тривалого приготування, на третьому – перлова крупа, яку даремно вважають "дешевою кашею для бідних".
Комаровський порадив вживати пшоно, бурий рис, кукурудзяну та лляну крупу. Остання - джерело вітамінів та поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, які зазвичай містяться в рибі.
Раніше була названа найкорисніша каша, яка допомагає запобігти розвитку раку та хвороби Альцгеймера.