Кава залишається одним із найпопулярніших напоїв у світі. При цьому медики та вчені все більше досліджують питання шкідливості цього напою та його впливу на здоров'я. Численні експерименти показали, яка кава найкорисніша.
Найкориснішим кавовим напоєм вчені назвали фільтр-каву. Цей напій готується шляхом одноразової протоки води через мелену каву, яку поміщають у фільтр. Вода просочується через порошок і екстрагує всі корисні речовини, а кавова гуща викидається.
Фільтр-кава є в меню практично всіх спеціалізованих кав'ярень. Також її запросто можна приготувати вдома.
Чим корисна фільтр-кава?
Згідно з дослідженнями, у такій каві збережено максимальну користь кавових зерен, але при цьому зовсім немає шкідливого осаду. Завдяки фільтрації напій виходить чистішим, а також у ньому легше знайти смакові ноти (дескриптори).
Фільтрована кава серед іншого знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань і містить багато антиоксидантів.
А ось нефільтрована кава з залишками гущі вважається вкрай шкідливою. Тому якщо ви звикли заварювати каву у чашці, то від такого методу найкраще відмовитись. Також шкідливими вважаються напої, в яких гуща надовго залишається у воді - це кава з турки або френч-преса.
Нефільтрована кава містить у 30 разів більше холестерину, ніж фільтрована, що створює велике навантаження на серце.
Раніше повідомлялося, що в Україну завезли небезпечну мелену каву італійського виробництва.