Today.ua

ПЦУ переходить на новий церковний календар з 1 вересня: дати свят

Православна церква України з 1 вересня переходить на новоюліанський календар. Таким чином, віруючі ПЦУ відзначатимуть свята у нові дати. Без змін святкуватимуть Великдень та деякі інші прив'язані до нього свята, зокрема Святу Трійцю.

За оновленим календарем, з 2024 року православне Різдво в Україні переноситься з 7 січня на 25 грудня; Покров Пресвятої Богородиці – на 1 жовтня замість 14 числа; День Святого Миколая Чудотворця – на 6 грудня замість 19 грудня.

Водохреща відзначатиметься 6 січня, Благовіщення – 25 березня, Андрія Первозванного – 30 листопада, День Святої Анни – 9 грудня, Собою Пресвятої Богородиці – 26 грудня.

Дата Великодня щороку змінюється, як і Трійці. У 2024 році православні віруючі святкуватимуть Великдень 5 травня, а католики – 31 березня.

З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський календар, зберігаючи за парафіями та монастирями, які бажають цього, право використовувати старий календар.

В даний час юліанський календар розглядається як пов'язаний із російською церковою. А новоюліанським календарем користуються ті церкви, які підтримують українську церкву, тож перехід на новий календар для ПЦУ це питання принципове та однозначне.

Раніше повідомлялося, що в останню ніч літа українці зможуть спостерігати рідкісне астрономічне явище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ