Борщ – найвідоміша традиційна страва української кухні. У тимчасово окупованому Маріуполі його звикли готувати з незвичайним інгредієнтом. Замість м'яса місцеві господарки використовують рибу.
Борщ по-маріупольськи часто готується з бичками, яких місцеві рибалки ловили в Азовському морі. Експерт реаліті-шоу "На ножах" Алекс Якутов поділився оригінальним рецептом. Порція – на велику родину.
Інгредієнти:
- 10 шт. сушених бичків;
- 10 шт. свіжих бичків;
- 0,5 кг картоплі;
- 2 цибулини;
- 3 морквини;
- 1 буряк;
- голівка часнику;
- 1 корінь петрушки;
- 1 болгарський перець (червоний чи жовтий);
- 1 кг помідорів;
- маленький качан молодої капусти;
- сіль, цукор та спеції за смаком;
- лимонний сік;
- 200 г зелені;
- рослинна олія.
Сухі бички потрібно добре промити та замочити у воді на ніч. Вранці почистити рибу, видалити нутрощі і відварити з цибулею, часником, коренем петрушки та морквою. У киплячу воду потрібно відправити гілочки від свіжих помідорів – це дасть насичений томатний аромат. Бульйон вариться близько 3 годин, після чого його потрібно процідити – вам знадобиться лише рідина.
Поріжте картоплю і додайте її в бульйон моркву, цибулю та буряки потрібно порізати соломкою і обсмажити разом із коренем петрушки на сковороді. Додайте солодкий перець, а потім перебиті блендером помідори. Протушкуйте овочі близько півгодини.
Свіжі бички обсмажте із двох сторін до золотистої скоринки. Кладіть рибу в тарілку з порцією борщу та подавайте. Смачного!
Нагадаємо, як приготувати борщ із ще більш несподіваним інгредієнтом – вишнею.