Стерилізація заготовок необхідна для консервації продуктів, якими можна ласувати взимку. Небагато господинь його люблять, оскільки на цю процедуру витрачається чимало часу та сил. Спробуйте спростити собі життя і вдатися до легшого способу обробки продуктів – у духовці.
Стерилізація потрібна для знищення бактерій, які потрапляють у заготовки із зовнішнього середовища. Термічна обробка, особливо у спеку, – непросте випробування для господарок. Вони використовують ємності з окропом, в результаті утворюється багато пари і на кухні просто нічим дихати. Набагато простіше стерилізувати продукти за допомогою духовки – газової чи електричної.
У духовці можна стерилізувати банки на варення і заготовок, які не вимагають обробки після приготування. Поставте ємність у холодну духовку та прогрійте при температурі 120 градусів. Півлітровим достатньо 10 хвилин, літровим – 15, дволітровим – 20, трилітровим – 25.
Готові заготівлі в банках також стерилізуються при 120 градусах. Оптимально використовувати електричні духовки, в яких можна виставити потрібну температуру.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Виставте майбутні консерви на відстані один від одного. Можна відправити банки на піддон і налити трохи води. Як варіант – виставити ємності на залізну решітку.
Слідкуйте, щоб не було різких перепадів температур. Слід ставити заготовки, заповнені гарячими продуктами, в нагріту духовку. Або холодними - в холодну. Час стерилізації – аналогічний, як і під час обробки порожніх банок.
Все одно не хочете стерилізувати заготівлі? Пропонуємо відмінний рецепт маринованих кабачків на зиму. Вони готуються без стерилізації – за допомогою двох запарювань.