Today.ua

Швидка стерилізація заготовок у духовці: простий спосіб законсервувати продукти на зиму

Стерилізація заготовок необхідна для консервації продуктів, якими можна ласувати взимку. Небагато господинь його люблять, оскільки на цю процедуру витрачається чимало часу та сил. Спробуйте спростити собі життя і вдатися до легшого способу обробки продуктів – у духовці.

Стерилізація потрібна для знищення бактерій, які потрапляють у заготовки із зовнішнього середовища. Термічна обробка, особливо у спеку, – непросте випробування для господарок. Вони використовують ємності з окропом, в результаті утворюється багато пари і на кухні просто нічим дихати. Набагато простіше стерилізувати продукти за допомогою духовки – газової чи електричної.

У духовці можна стерилізувати банки на варення і заготовок, які не вимагають обробки після приготування. Поставте ємність у холодну духовку та прогрійте при температурі 120 градусів. Півлітровим достатньо 10 хвилин, літровим – 15, дволітровим – 20, трилітровим – 25.

Готові заготівлі в банках також стерилізуються при 120 градусах. Оптимально використовувати електричні духовки, в яких можна виставити потрібну температуру.

Виставте майбутні консерви на відстані один від одного. Можна відправити банки на піддон і налити трохи води. Як варіант – виставити ємності на залізну решітку.

Слідкуйте, щоб не було різких перепадів температур. Слід ставити заготовки, заповнені гарячими продуктами, в нагріту духовку. Або холодними - в холодну. Час стерилізації – аналогічний, як і під час обробки порожніх банок.

Все одно не хочете стерилізувати заготівлі? Пропонуємо відмінний рецепт маринованих кабачків на зиму. Вони готуються без стерилізації – за допомогою двох запарювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ