Today.ua

Часник час збирати з грядки: як визначити зрілість на вигляд

Щоб часник пролежав усю зиму, не згнив і не засох до весни, важливо зібрати його у правильний момент. Городники кажуть, що визначити цей момент можна на око – на вигляд рослини.

Якщо зібрати часник дуже рано, головки просто згниють і не збережуться до весни, а якщо занадто пізно, то вирвати часник, не пошкодивши коріння, просто не вийде, і це також призведе до того, що рослина пропаде.

Як на вигляд визначити, що час збирати часник з грядки?

Визначити "готовність" часнику можна за листям. Якщо воно почало підсихати, в'янути та закручуватися – це вірний знак. Збирати часник потрібно вже тоді, коли поникла більша частина листя.

Якщо шийка часнику ще тверда, він недостатньо дозрів. Збирати головки можна, коли шия стане м'якою. Збирати часник можна тоді, коли у овоча з'явилися "палички", тобто він набув свого сортового забарвлення.

Залишіть на грядці пару часникових стрілок, щоб зрозуміти, наскільки дозріла культура. Якщо стрілка пряма і тріснула, часник дозрів.

Про дозрівання овочів говорить також і те, коли лопнув чохол суцвіття.

Нагадаємо, городники розповіли, що помідори дадуть багатий урожай, якщо підгодовувати розсаду у липні спеціальним добривом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ