Майже кожен рецепт консервації містить сіль, цукор та оцет. Вони потрібні для того, щоб надати смаку, а також щоб продукт довше зберігався і не вибухали банки. Але ці добавки також погіршують корисні властивості маринованих овочів. Але є один секретний інгредієнт, завдяки якому можна додати у рази менше оцту.
Що покласти при консервації у банку, щоб додати менше оцту?
Особливий смак маринованим огіркам надасть звичайнісінький аґрус. Завдяки кислинці ягоди відмінно замінюють добру частку оцту в рецепті. А найголовніше – на смак та тривалість зберігання продукту це ніяк не вплине.
Хрусткі мариновані огірки – рецепт
Складові:
- Огірки – 4 кг
- Агрус – 0,5 кг
- Часник
- Вишневе листя – 10 шт.
- Листя смородини – 5 шт.
- Листя хрону – 1 шт.
- Парасолька кропу – 2 шт.
- Чорний перець горошком – 10 шт.
- Гвоздика – 10 шт.
- Вода – 3,5 л
- Сіль – 6 ст. л.
- Цукор – 9 ст. л.
- Оцет 9% - 80 мл
Спосіб приготування:
- Добре вимиваємо огірки від бруду, зрізаємо "попки" і замочуємо в холодній воді на 4 години.
- Зелень вимити та дрібно нарізати. Додати до неї роздавлений або пропущений через прес часник. Отриману суміш викладаємо на дно простерилізованих банок.
- Огірки, що простояли у воді, через 4 години перекладаємо в банки, залишивши трохи місця для аґрусу. Насипаємо ягоди аґрусу.
- Заливаємо огірки з аґрусом окропом. Через 15 хвилин зливаємо рідину в каструлю, кип'ятимо і знову заливаємо в банки. Через 15 хвилин знову зливаємо рідину в каструлю, додаємо спеції, цукор, сіль та оцет, проварюємо маринад 10 хвилин на маленькому вогні.
- Розливаємо маринад банками і закочуємо кришками. Перевертаємо вгору дном і загортаємо у ковдру.
- Після остигання банки прибираємо в холодне темне місце.
Пропонуємо вам також спробувати приготувати дуже смачну кабачкову ікру – рецепт консервації, яка до смаку не відрізнятиметься від магазинної, але буде в рази кориснішою.