Today.ua

Що зробити з яйцями перед варінням, щоб вони не тріснули

Часто буває, що під час варіння яйця тріскають, а білок вибігає. Це не тільки шкодить зовнішньому вигляду продукту, а й небезпечно для здоров'я. Адже на шкаралупі могли залишитися фекалії, які потрапляють у воду та заражають її. До того ж якщо яйця потрібні для подачі, наприклад, для фарширування або на Великдень, їх цілісність важлива.

Досвідчені кулінари розповіли, що треба зробити з яйцями перед варінням, щоби вони не тріснули, і не витік білок. А також розповіли, як їх правильно варити та що робити, коли вони зваряться.

Що зробити з яйцями перед варінням, щоб вони не тріснули?

Найкраще використовувати для варіння яєць на Великдень або для фарширування ті, що пролежали в холодильнику не менше п'яти днів.

Діставши яйця з холодильника, відразу опустіть їх у ємність для варіння та залийте холодною водою, щоб рідина покривала зверху на 1 сантиметр.

Перед варінням злегка покрутіть і струсіть яйця, але не сильно, інакше розтечеться жовток. Це необхідно для того, що вміст рівномірно розподілився, і збільшилася повітряна камера.

Як варити яйця, щоб вони не тріснули?

Не можна класти сирі яйця в окріп, інакше вони одразу потріскаються і вибіжить білок.

Коли закипить вода, потрібно зменшити вогонь до середнього і варити яйця до потрібної готовності від 3 до 15 хвилин. При сильному кипінні продукти підскакуватимуть, через що може тріснути шкаралупа та вибігти білок.

Варити яйця треба без кришки.

Що робити з яйцями після варіння?

Коли яйця зваряться, їх можна трохи вдарити об стіл, щоб з'явилися тріщини. Потім опускаємо продукт у холодну воду, яка проникне під шкаралупу та яйця буде легше очистити. Протягом 15 хвилин воду слід поміняти кілька разів.

Охолоджене яйце похитайте по столу, злегка притискаючи його долонею. Завдяки цьому шкаралупа відійде від яйця і його буде простіше очистити.

Нагадаємо, досвідчені кулінари розповіли, що додати до надто рідкого картопляного пюре, щоб врятувати страву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ