Деякі господині не уявляють процесу консервації без оцту. Однак його цілком можна замінити звичайнісінькими продуктами, які дуже легко дістати в літній період. Адже вся справа у кислинці. Досвідчені кулінари розповіли, що можна використовувати при закочуванні продуктів на зиму замість оцту.
Якщо з будь-яких причин не хочеться використовувати для консервування того чи іншого овочу оцет, можна скористатися віковими народними методами. Оцтову кислоту можна замінити на ягоди. А ось у якій пропорції розповімо далі.
Чим замінити оцет у консервації?
Наприклад, на трилітрову банку консервації знадобиться пів кілограма червоної смородини або 300 грамів брусниці, або ще менше журавлини – лише 200 грамів. Адже вся річ у кислинці.
Або виноград – одного невеликого грона вистачить для закочування трилітрової банки.
Помідори та огірки можна закатати в томатному соку. Наприклад, на три кілограми овочів знадобиться два літри соку.
300 грамів щавлю і 2 кислі яблука цілком замінять оцет у закочуванні овочів у трилітровій банці.
І, звичайно, оцет цілком можна замінити на сік лимона. Половини цитруса достатньо для 1 літра води.
Нагадаємо, досвідчені господині розкрили два секрети, як продовжити свіжість хліба, щоби він не зачерствів.