Стерилізація банок займає не лише багато часу, але ще й збільшує витрати. Багато господинь проходять цей етап, тому що так робили мама чи бабуся, проте консервація не завжди потребує стерилізації тари. Досвідчені кулінари розповіли, як правильно вимити банки, щоб не вибухали кришки.
Консервація без стерилізації банок
Основна мета стерилізації банок – захист консервації. В іншому випадку вона просто не збережеться - вміст заграє, а кришка з хлопком "вибухне". Зазвичай банки добре миють, потім обробляють парою або відправляють у духовку, а потім ще й обдають окропом. Але для стерилізації банок достатньо лише вимити їх водою із содою, внаслідок чого загинуть майже всі патогенні мікроорганізми. А ті, що виживуть, обов'язково будуть знищені окропом. А тому досвідчені господині при готуванні компотів до закатування просто вимивають банки з содою і залишають їх сушитися на сонці. Після цього вони розливають банками кип'ячений компот і закочують кришками. Після цього тару перевертають догори дном, загортають у ковдру і залишають остигати. У народі ця процедура називається самостерилізація. А ось при консервації холодних солінь та варення все залежить від консервантів та умов зберігання.
Нагадаємо, досвідчені господині розповіли, чим можна замінити оцет у консервації – справа у кислинці.
Популярні зараз
Зеленському сподобалася пропозиція Макрона щодо присутності іноземних військ в Україні
Українські банки планують посилити обмеження переказів з картки на картку
Держстат повідомив, хто з українців отримує найвищі зарплати
В Україні почали офіційно обговорювати реформу пенсійної системи