Кутя на Різдво: два рецепта святкової страви на основі пшениці і рису

Кутя - головна різдвяна страва. За традицією готують її на основі пшениці, рису, ячменю або пшона. Ми підготували два основних рецепти на основі двох різних каш, один з яких від переможця 5-го сезону шоу «Майстер-шеф» Євгена Клопотенко.

Кутя на Різдво: два рецепта святкової страви на основі пшениці і рису - today.ua

За традицією, 6 січня на Святвечір господині беруться за приготування куті. Пропонуємо вам два варіанти різдвяної страви, щоб порадувати рідних. Український кулінар Євген Клопотенко пропонує приготувати святкову страву з пшениці з додаванням меду і сухофруктів, а також кореня імбиру і лимонної цедри.

Кутя з пшениці за рецептом Євгена Клопотенко Кутя на Різдво: два рецепта святкової страви на основі пшениці і рису Інгредієнти:

  • Пшениця - 1 стакан
  • Вода - 4 склянки
  • Вершкове масло - 50 грамів
  • Мед - 2-3 столові ложки
  • Мак - 2 столові ложки
  • Волоські горіхи - жменя
  • Курага - 100 грамів
  • Ізюм - жменя
  • Цедра і сік лимона
  • Корінь імбиру - 1 сантиметр

Спосіб приготування:

  1. Стакан пшениці заливаємо 4 склянками води на ніч і даємо настоятися. Вранці зливаємо воду і заливаємо ще 4 склянками води. Ставимо на невеликий вогонь і варимо до готовності плюс-мінус година. Якщо пшениця вже приготувалася, а в каструлі ще залишилася вода, зливаємо її.
  2. У теплу кашу додаємо 50 грамів вершкового масла.
  3. Нарізану дрібними кубиками курагу та ізюм додаємо в кашу. А також мак, натертий на дрібній тертці імбир і перемелені горіхи.
  4. Добре вимитий лимон витираємо насухо. Натираємо цедру на дрібній тертці та додаємо в кутю разом з медом. Вичавлюємо лимон і додаємо в кашу 1-2 столових ложки соку.
  5. Відправляємо готову страву на дві години в холодильник.

Кутя з рису з медом і родзинками Кутя на Різдво: два рецепта святкової страви на основі пшениці і рису Інгредієнти:

  • Довгозерний пропарений рис - 0,5 склянки
  • Вода - 1,5 склянки
  • Білі великі родзинки - 100 грамів
  • Мед - 1-1,5 столової ложки

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо рис в проточній воді, щоб вода стала прозорою. Заливаємо водою і ставимо на вогонь.
  2. Промиваємо родзинки й заливаємо їх на 1-2 хвилини окропом. Після цього викладаємо на рушник і даємо підсохнути.
  3. У готовий гарячий рис додаємо мед і перемішуємо. Додаємо родзинки. Накриваємо ємність кришкою і даємо охолонути.
  4. За бажанням можна додати курагу і горіхи.
  5. Подаємо на стіл, прикрасивши родзинками, курагою або горіхами.

Смачного!

Пропонуємо вам також приготувати на Різдво салат з копченою грудкою.

Проїзд на метро в Києві може подорожчати до 20 гривень: тарифи переглянуть в лютому
Перевізники анонсували перегляд тарифів на проїзд в громадському транспорті відразу після закінчення локдауна. Зокрема, в столиці мають намір підвищит...
Володимир Остапчук з дружиною ледь не потрапили в авіакатастрофу: “Щось у літаку зламалося ...“
Володимир Остапчук та Христина Горняк повертаються до Києва після відпустки в Буковелі. Однак подорож виявилася проблематичною. На додаток до того, що...
Нові тарифи на електроенергію: платіжки виростуть на 2000 гривень в місяць
Підвищення тарифів на електроенергію в лютому відчують на собі всі українці, а особливо ті, хто використовує електричне опалення для обігріву будинків...
ПриватБанк дарує смартфони за грошові перекази: як взяти участь в акції
ПриватБанк оголосив акцію для своїх клієнтів, надавши їм можливість виграти дорогі подарунки за перекази PrivatMoney на карти Mastercard. За умовами а...
Ірина Федишин показала відео свого злощасного падіння на сцені
Ірина Федишин поділилася з шанувальниками відеозаписом свого падіння на одному з концертів. Зірка зізналася, що, нарешті, може посміятися над собою, а...