Today.ua

Від проблем із зубами до депресії: кому не можна пити каву та чай

Люди діляться на два типи – любителі кави та шанувальники чаю. Жодного дня не обходиться без того, щоб не перекусити солоденьким з гарячим напоєм. Однак чай та кава можуть нести як користь для організму, так і сильно нашкодити йому. Лікарі розповіли, кому краще відмовитись від вживання цих продуктів.

Кому не можна пити чай?

Від чорного чаю краще відмовитися людям, які мають проблеми із ШКТ та печінкою. Річ у тому, що напій збільшує секрецію шлункового соку, що може призвести до загострення проблем зі шлунком.

У чорному чаї є високий вміст кофеїну, тому від його вживання краще відмовитися людям, які страждають від високого тиску, вагітним і годуючим грудьми, а також тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою.

Хворим на глаукому і гіпертонію, виразку і хворобу дванадцятипалої кишки варто відмовитися від зеленого чаю, через фолієву кислоту, що міститься в ньому.

Червоний чай допомагає покращити стан здоров'я та прискорити метаболізм, проте він протипоказаний людям з виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, атеросклерозом середнього та тяжкого ступеня, та проблемами зі сном.

Кому не можна пити каву?

Лікарі не рекомендують пити каву людям з проблемами шлунка, оскільки вона підвищує кислотність, що може спровокувати загострення виразки та гастриту.

Кофеїн протипоказаний вагітним жінкам, оскільки він може порушити розвиток плода, скелета, внутрішніх органів та нервової системи дитини, а також спровокувати передчасні пологи. Мамочкам, що годують, теж краще не пити каву, оскільки кофеїн з молоком потрапляє в організм новонародженого і призводить до підвищеної збудливості малюка.

Усього рекомендується на день випивати до 200 мл кави. В іншому випадку при зловживанні може виникнути звикання, безсоння, депресія, розлади нервової системи, втома і сонливість, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, розвиток карієсу та потемніння емалі, підвищення рівня холестерину.

Нагадаємо, психолог розповіла про негативний вплив кави на організм людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ