Кухонні ножі, навіть із якісної сталі та від надійних виробників досить швидко тупляться. Причина криється в неправильній експлуатації – тендітне приладдя потребує акуратного використання. Є прості способи нагострити ножі простими способами.
Ножі не можна замочувати у воді, навіть якщо до них присохла їжа. Категорично заборонено відправляти їх у посудомийну машину. Гарячі температури та тривале перебування у гарячій воді швидко затуплять леза. Керамічні ножі особливо тендітні і можуть пошкодитися. Не використовуйте для очищення абразивні засоби, у тому числі соду – вони дряпають сталь.
Ножі найшвидше тупяться, якщо різати ними кістки. Також не можна обробляти їм заморожені вироби – шматки м'яса чи риби.
Є один правильний спосіб нарізки ножем - коли він ніби ковзає по продуктах, а не рубає їх. Так леза довше залишатимуться гострими. Краще використовувати пластикові або дерев'яні обробні дошки – скляні та керамічні сильно туплять ножі.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
В оптимальному варіанті ножі потрібно хоча б раз на рік віддавати точильнику або використовувати спеціальні камені зернистістю Р1000 та Р600. Почала потрібно точити ножі об крупнозернистий камінь, а потім – дрібнозернистий.
Є прості способи ув'язнити ножі підручними засобами. Одне з них – керамічна чашка, яку потрібно перевернути догори дном. Кромка повинна бути без глазурі - шорсткою. Тричі з зусиллям проведіть лезом ножа від ручки до кінця вістря ножа. Повторіть для іншої сторони.
Також можна заточити ніж наждачкою. Покладіть її на рівну поверхню і робіть плавні рухи ножем.
Нагадаємо, як швидко очистити кухонну плитку від бруду та жиру без хімії – одним із чотирьох підручних засобів.