Today.ua

Сода замість розпушувача у випічці: у яких випадках можна застосувати цей лайфхак, а коли не варто

Найчастіше для приготування тієї чи іншої випічки вводиться продукт, який має забезпечити її пишною текстурою. Зазвичай господині використовують для цього розпушувач або соду. Але що найцікавіше, якщо в рецепті зазначено використання пекарського порошку, а його нема вдома, деякі господині замінюють його на соду. Однак, це неправильно. Досвідчені кулінари розповіли чому.

Чи можна замінити соду на розпушувач у випічці?

Враховуючи, що обидва продукти мають ту саму схему дії, може здатися, що замінити соду на розпушувач, а пекарський порошок на соду нормально. Однак не всі господині знаються на хімічних реакціях. Важливо розуміти, які продукти використовуються, і як на них впливає той самий розпушувач. Важливо розуміти, що у складі пекарського порошку є харчова сода, але є й кислий продукт – завдяки чому відбувається необхідна реакція. І як результат – пишна випічка.

Якщо в рецепті немає жодного кислого продукту, додавання соди ніяк не вплине на пишноту, і випічка може не піднятися – буде щільною та важкою.

Тому досвідчені кулінари не рекомендують міняти соду на розпушувач (якщо саме він вказаний у рецепті), якщо в тесті не буде більше жодної кислоти. А тому, якщо в рецепті кондитерського виробу, наприклад, булочок або бісквітів, не передбачено додавання кислоти, то потрібно використовувати тільки пекарський порошок.

Пропонуємо вам спробувати приготувати шарлотку нашвидкуруч - найпростіший і найшвидший рецепт без соди та розпушувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ