Вершкове масло - інгредієнт, який широко використовується в кулінарії при приготуванні багатьох страв. Мабуть, у кулінарії немає більш поширеного продукту. Однак, вершкове масло не завжди є під рукою. А іноді просто хочеться замінити його у стравах чимось легшим. Тим більше, що досвідчені кулінари можуть запропонувати багато варіантів такої заміни.
Чим можна замінити вершкове масло у кашах, випічці та бутербродах, розповіло видання rbc.ua.
Випічка
Найбільш невигадливі способи заміни вершкового масла у випічці – використовувати маргарин або олію. Однак, якщо ви хочете смачніший і корисніший варіант, то можна на заміну взяти щось із цього ряду: сир, кефір, йогурт, сир рікотту. А в деяких випадках навіть можна замінити його на пюре із фруктів або овочів.
Крім того, у випічку можна покласти банан. Кекси, мафіни або печиво з бананом виходять чудові.
Можна також використовувати топлене вершкове масло. Воно підійде людям, які не засвоюють молочних білків, оскільки у ньому майже немає цих білків. Його можна і до випічки додавати, і в кашу, і смажити на ньому, і намазувати його на хліб.
Замість олії можна додати у випічку гарбуз. По-перше, це дуже корисно, а по-друге, це ще й дуже гарно. Яскраво-жовтогаряча м'якоть гарбуза надасть тісту "сонячного" вигляду.
Ще один варіант для випічки – кокосове масло. Проте для випічки годиться лише очищене масло кокосу. А ось неочищеним можна заправити кашу чи салат.
Бутерброди
Для солодких бутербродів ідеально підійде горіхова паста. Вона не менш поживна, ніж вершкове масло. Однак завдяки вмісту горіхів, така паста є справжнім джерелом корисних речовин.
Якщо бутерброди не солодкі, то можна замість масла використовувати в них хрін, гірчицю або хумус. А якщо виявити фантазію, то можна приготувати дивовижний овочевий паштет з яйцем і зеленню, або пасту з квасолі. Можна самим приготувати сирну пасту з горіхами. Загалом, варіантів дуже багато, і всі вони - один смачніший за одного.
Каші
Каші дають чи не найбільший політ для фантазій кулінара. Їх можна заправляти як різними фруктовими, так і овочевими пюре.
Заправити кашу також можна мигдальним маслом. Для термообробки воно не підходить. А ось для каш та салатів – дуже в тему.
Можна також зробити засмажку до каші на основі олії з рисових висівок. Вона не боїться високих температур і зберігає весь свій широкий спектр вітамінів.
Універсальною заправкою до солодких і не тільки солодких каш може бути яблучне пюре. У ньому і близько немає таких калорій, як у вершковому маслі. Але це не менш смачно і корисно.
Нагадаємо, домашнє вершкове масло набагато смачніше магазинного. Його легко можна збити з домашніх вершків за допомогою блендера.