Компоти вже не так часто з'являються на наших столах, як раніше, але мало хто відмовить собі в чашечці солоденького фруктового компоту. Адже цей напій має смак дитинства і літа. Однак, якщо ми говоримо про корисні для здоров'я напої, то компот в цей список не входить. Ендокринолог-дієтолог Ельвіра Федорова розповіла, що хоч компоти і приємні на смак, в них міститься дуже багато цукру, а це шкідливо.
Федорова запропонувала гідну альтернативу компотам - узвар. Цей напій готується з сушених фруктів і ягід, які доводяться до кипіння. Цукор в узвар не додається. Виходить фактично той же компот, тільки більш вітамінний. І пити його можна в необмеженій кількості.
За словами дієтолога, узвар містить мінерали і стійкі до нагрівання і висушування вітаміни. Так як в ньому не міститься цукру, він втамовує спрагу і не викликає швидке почуття голоду.
Популярні зараз
В українських вузах не скасовуватимуть бюджетну форму навчання
В Україні заборонять небажані дзвінки на мобільні телефони
Найсмачніший узвар виходить з некислих фруктів - яблук, груш, слив, кураги, чорниці. Дехто додає в узвар плоди шипшини і глоду. Якщо хочете надати узвару пікантність, можна додати трохи кориці, апельсинову або лимонну цедру.
Узвар позитивно впливає на стан судин, а також надзвичайно корисний для нормальної роботи шлунка і кишечника. У сухофруктах містяться вітаміни А, В1, В2, С і РР, а також глюкоза і пектин. Пити узвар можна навіть при схудненні, адже такий напій навіть буде розщеплювати жири.
Раніше дієтологи назвали п'ять продуктів, які можна їсти і не гладшати.