Today.ua

Небо над Україною запалило полярне сяйво небаченої краси: фантастичні фото астрономічного явища

Недільного вечора 5 листопада небо над багатьма областями України забарвилось у багряні тони. Відтінки від ніжно-рожевого до насиченого малинового спалахнули у північній частині небосхилу. Україну накрило незвичне для наших широт полярне сяйво.

Інтернет рясніє знімками дивовижного видовища, що приходять із різних куточків нашої країни. Полярне сяйво в Україні стало наслідком неординарного астрономічного явища, яке сталося на Сонці кілька днів тому.

У перший день листопада на Сонці стався потужний вибух, що супроводжувався колосальним виверженням розпеченої плазми. Цей потік плазми відірвався від світила та вирушив у космос. Вибух був спровокований розривом гігантської магнітної нитки, що височіла над атмосферою світила.

Внаслідок розриву нитки і потужного виверження, на поверхні Сонця утворився величезний вогненний каньйон, який, принаймні, вдвічі ширший за США. Ширина цього каньйону становить приблизно 10 тисяч кілометрів, а довжина – близько 100 тис. км. Приголомшливу картину виверження Сонця зняв космічний апарат SOHO.

До речі, як стверджують учені, удар по Землі прийшовся периферійною частиною плазмового потоку. Оскільки, якби наша планета потрапила в епіцентр сонячного вітру, то все могло би бути набагато серйознішим. А так - лише болючі голови, тимчасові збої в роботі електроніки та північне сяйво там, де його не повинно бути.

Загалом сьогодні ввечері зуміли помилуватися незвичайним видовищем мешканці Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Херсонської та Хмельницької областей.

Нагадаємо, 2023 рік виявився багатим на яскраві астрономічні події. Причому яскраві – у прямому сенсі. Так, у лютому на мінімальній відстані від Землі пролетіла яскрава зелена комета, яку можна було спостерігати на небосхилі неозброєним оком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ