Today.ua

В Україні починає цвісти липа: як правильно заготовляти рослину на липовий чай

В Україні настає пора цвітіння липи. Саме час – заготовляти запашні квіти цього дерева для ароматного чаю. Втім, липовий чай – це не тільки приємний на смак та ароматний напій, але ще й потужний цілющий засіб, який допоможе позбавитися багатьох захворювань.

Про цілющі властивості липи люди знали з давніх-давен. У наших предків зілля з висушених квіток липи завжди було напоготові. Воно допомагало позбутися простудних недуг, а також сприяло одужанню при багатьох захворюваннях внутрішніх органів.

Як правильно заготовляти квітки для липового чаю

В Україні липа зазвичай цвіте наприкінці червня – на початку липня. Період її цвітіння триває недовго – лише 10-15 днів. Тому потрібно встигнути "вписатися" зі збиранням квіток у цей нетривалий відрізок. Краще вибрати для цього погожий вихідний день і вирушити "на полювання" за липою.

Для збору квітів не годяться дерева, які ростуть уздовж автотрас, або у промислових районах міст. Найкраще - знайти дерево подалі від цивілізації, де ви можете бути певні, що разом із липовим чаєм ви не заварите собі "порцію" важких металів або якоїсь ще шкідливої "хімії".

Травники рекомендують збирати липу в сухий сонячний день, краще зранку або принаймні до полудня. Сушити зібрані квітки потрібно не під прямим сонячним промінням, а краще в сухому затіненому місці. Ідеальним місцем може бути горище. Однак не всі його мають. Тому можна і на балконі, прикривши місце сушіння від сонця парасолькою.

Зберігати висушені квітки найкраще або у паперових пакетах, або в полотняних мішечках.

Заварювання липового чаю

Це загалом не складний процес. На чашку окропу знадобляться 1-2 чайні ложки сушених квіток липи. Накриваємо чашку і даємо окропу настоятися 10-15 хвилин. Після цього можна пити. Такий чай можна пити щодня. Особливо корисний він перед сном, оскільки допомагає розслабитися та заспокоїтися.

Чим корисний липовий чай

Його користь можна недооцінити, а от переоцінити її складно. Назвемо лише найголовніші моменти, чому всім необхідно мати липовий чай у своїй домашній аптечці:

У деяких випадках липовий чай може бути небезпечним

Незважаючи на такий довгий (і далеко не вичерпний) перелік корисних властивостей, липовий чай також може в окремих випадках зашкодити.

Нагадаємо, медики назвали чай, користь якого сильно перебільшена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ