Улюблену багатьма шарлотку можна приготувати, навіть якщо у вас немає духовки, або вам просто не хочеться починати велику випічку з використанням духової шафи. Шарлотка з яблуками на сковороді готується швидко і виходить нічим не гірше за ту, що випечена в духовці.
Рецепт такої шарлотки пропонує Youtube-канал "Канал ВО! Прості рецепти".
Ще одна особливість цієї шарлотки – у тому, що в рецепті використовується мінімальна кількість яєць, що робить її ще ніжнішою. Та й не всім подобається яєчний присмак у традиційних шарлотках, де використовується велика кількість цього продукту.
Інгредієнти:
- яйця (1 шт.);
- цукор (4-5 ст.л.);
- ванільний цукор (10 г);
- кефір (160 мл);
- олія (30 мл);
- борошно (150 мл);
- розпушувач (10 г);
- яблука (2-3 шт.).
Рецепт приготування
У глибоку миску або салатницю розбиваємо яйце, додаємо туди цукор, ванільний цукор і ретельно перемішуємо виделкою до тих пір, поки маса не побіліє. Туди ж вливаємо кефір і рафіновану олію без запаху. Після цього знову все ретельно перемішуємо.
При цьому в іншій, теж глибокій, мисці до потрібної кількості борошна додаємо розпушувач і перемішуємо їх у сухому вигляді. Потім поступово вливаємо туди приготовлену яєчно-кефірну суміш. Робити це слід поступово, невеликими порціями, ретельно перемішуючи вміст миски. Бажано це робити силіконовою лопаткою. У результаті, після повного перемішування повинна вийти така консистенція як на густі оладки.
Після цього потрібно підготувати яблука. Миємо два великі або три середні яблука. Якщо у них тонка шкірка, то можна їх не чистити, але все ж таки краще шкірку зняти. Потім ріжемо яблука на чверті і видаляємо серцевину. Після цього ріжемо на ще дрібніші шматочки. Але сильно дрібніти не потрібно. Яблуко не повинне розпливтися по спеченій шарлотці, а має вгадуватись у ній окремими включеннями.
Підготовлені шматочки яблука відправляємо в тісто і добре перемішуємо, щоб воно рівномірно розподілилося по тісту.
Після цього потрібно підготувати сковорідку до випічки. Дно і боки сковорідки змащуємо олією. Встеляємо дно сковорідки пергаментом і змащуємо його маслом. Виконавши цю процедуру, відправляємо тісто з яблуками на сковорідку і розподіляємо його лопаткою рівномірно по всьому дну. Накриваємо сковорідку щільно кришкою та ставимо на плиту.
Шарлотку слід випікати на мінімальному вогні. Не потрібно намагатися форсувати випічку, додаючи вогонь, бо вона просто підгорить знизу. Час випічки - 20-30 хвилин. При цьому відчиняти кришку сковороди не слід. Після закінчення встановленого часу можна відкрити кришку і перевірити пиріг зубочисткою. Якщо на ній тіста не залишилося, то шарлотка готова.
Примітка: шарлотка може виглядати зверху блідою. Однак це не повинно вас бентежити, і це не говорить про те, що вона не готова.
Знявши кришку зі сковороди, накриваємо її великою тарілкою і таким чином перевалюємо шарлотку на тарілку. Її низ виглядає рум'янішим, аніж верх. Після цього акуратно знімаємо пергамент з дна. За бажанням можна посипати пиріг цукровою пудрою, але й без пудри він вже готовий до вживання.
Нагадаємо, шарлотку також можна приготувати з йогуртом та корицею. Теж виходить дуже смачно.