Today.ua

Що не можна робити при варінні буряка, щоб він не втратив колір та соковитість

Буряк зазвичай вживають у вареному вигляді. Часто під час термічної обробки овоч втрачає колір та соковитість. Досвідчені кулінари розкрили тонкощі правильного приготування буряка.

Буряк зазвичай вариться не менше години. Залийте його холодною водою і коли вона закипить додайте столову ложку цукру. Це позитивно вплине на смак та допоможе зберегти колір овочу. Солити його не варто, а якщо цього вимагає рецептура, то додавайте сіль у тертий буряк перед подачею страви на стіл.

Важливий момент - буряк повинен варитися цілим. Просто помийте його та не розрізайте на частини. Також не варто видаляти шкірку та хвостики, тому що овоч втратить колір і смак, стане тьмяним та несмачним.

Під час варіння можна додати у воду половину чайної ложки лимонної кислоти чи оцту, щоб зберегти колір. Однак це можна зробити лише після закипання води.

Коли буряк звариться, злийте воду і накрийте каструлю кришкою, щоб створити "парниковий ефект". Не варто заливати холодною водою і залишати на 10-15 хвилин, як радять деякі блогери. Перепад температур справді прискорить готовність, але плід стане водянистим та несмачним.

Відмінний варіант зберегти колір, аромат і соковитість буряків, якщо запекти їх у духовці. Для цього помістіть овоч у фольгу або пакет для запікання. Півгодини за температури 200 градусів – і можна приступати до приготування салатів або борщу. У такому разі буряк буде яскравим і смачним, до того ж у ньому залишиться максимум корисних речовин.

Зауважте, що найчастіше солодший буряк – той, який менший за розміром. Однак є й винятки, це залежить від сорту.

Скільки коштує буряк в Україні

Вартість овочу борщового набору вже кілька місяців поспіль залишається стабільною. У жовтні та листопаді буряк продається у супермаркетах у середньому по 8 гривень. Мінімальна ціна зафіксована у торговельній мережі Метро – по 7,38 грн/кг.

Раніше повідомлялося, як швидко приготувати буряк без каструлі та духовки – лише за 15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ