На зиму краще не залишати грядки порожніми. Набагато ефективніше засіяти грунт культурами, які збагатять його склад. До того ж, навесні ви можете мати врожай, не чекаючи тепла. Досвідчені городники назвали найстійкіші до холодів рослини, які можна садити вже у жовтні.
До зимової посадки потрібно підготуватися. Спочатку потрібно вибрати, що ви хочете посадити. Це може бути цибуля, часник, і навіть редис, кріп, петрушка чи щавель.
Підготовка грядки для посіву редиски повинна проводитися до настання холодів та нічних заморозків. Для того щоб зробити грунт придатним для редису, рекомендується збагатити його поживними речовинами. Це можна зробити з використанням перегною та деревної золи, добре перекопавши землю. Зробіть лунки та покладіть у кожну насіння редису. Кожне насіння потрібно накрити землею та залишити зимувати у такому стані. Посіяна в такий спосіб редиска проросте сама вже у березні.
Петрушка та кріп також добре переносять зимові умови. Це чудова зелень для сівби восени, адже вона сходить при +2 градусах і добре переносить мороз. Краще сіяти насіння прямо під зиму, десь у листопаді.
Часник традиційно садять за 2 тижні до похолодання. Зубчики кладуть у ґрунт на глибину 3-5 сантиметрів і з дистанцією 10-15 сантиметрів. Швидко сходить і щавель. Насіння вносять у землю на 1-1,5 сантиметра глибини з дистанцією в 15-20 сантиметрів.
Протягом зими рослини будуть у стані "спокою". Весною вони почнуть активно рости. Забезпечте регулярний полив, щоб грунт залишався вологим, але не залитим водою. Посадка на зиму дозволить уже у березні зібрати перший урожай. Однак не варто виключати, що погодні умови взимку можуть негативно вплинути на врожай. При можливості "укрийте" цибулю, часник і редис на зиму плівкою.
Раніше повідомлялося, що посадити на грядці після картоплі та помідорів, щоб зібрати хороший урожай.