Today.ua

Сьогодні вночі жителі Східної півкулі зможуть спостерігати місячне затемнення: коли його буде видно в Україні

Сьогодні вночі жителі нашої планети спостерігатимуть місячне затемнення. Наш супутник потрапить в зону тіні від Землі, і це виглядатиме як велетенська темна пляма на місячному диску. Затемнення буде добре видно у Східній півкулі нашої планети. Зможуть його побачити й українці.

Про те, хто і коли зможе подивитись на місячне затемнення, розповідає Space.com. 

Що таке місячне затемнення?

Це – астрономічне явище, коли Місяць входить у зону тіні від Землі. Наша планета кидає велетенську тінь на супутник, і тоді його видно лише частково.

Сьогоднішнє місячне затемнення почнеться ввечері 28 жовтня  о 21:01 за київським часом та закінчиться вже 29 числа о 01:26 ночі.

Першими його зможуть спостерігати жителі Великої Британії. А згодом настане черга Африки, Європи, Азії та частини Австралії. Українці зможуть долучитися до спостережень за ним ближче до опівночі – о 23:14.

Якщо небо буде безхмарним, то українці можуть наочно спостерігати за місячним затемненням. Якщо ж із погодою не складеться, або вам ліньки буде виходити на вулицю, то затемнення можна буде подивитись онлайн. Його транслюватимуть на багатьох ресурсах.

Отже, готуємо термоси з кавою або чаєм і вибираємось у двір поближче до опівночі дивитись на небо. Синоптики обіцяють, що до вечора вітер в Україні вщухне, а нічна температура не опуститься нижче за +8  градусів. Тобто, буде комфортно для спостережень. Але не забуваймо про комендантську годину. Отже, далі свого двору відлучатися не варто.

Нагадаємо, рік тому, 25 жовтня 2022 року, українці могли спостерігати за сонячним затемненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ