Старовинний рецепт українського борщу без томатів: чим замінити важливий інгредієнт

Автор: Лобанова Єлизавета

Рецептів українського борщу існує безліч, однак, є особливі секрети, про які знали лише наші предки. До появи на території України томатів борщі варили з додаванням абсолютно іншого інгредієнта, і тільки в кінці ХХ століття страва набула традиційний для нас смак. Замість томатів наші предки додавали до вишуканого борщу копчені сливи і червоний буряк, а варили його на качиному бульйоні. У народі такий борщ називався "чорним", так як чорнослив надавав страві специфічний темний відтінок.

Старовинний рецепт українського борщу без томатів: чим замінити важливий інгредієнт - today.ua

Рецепт борщу з чорносливом на качиному бульйоні

Інгредієнти:

  • Качине м'ясо-300 г;
  • Цибуля -1 штука;
  • Буряк - 200 г;
  • Копчені сливи без кісточки - 200 г;
  • Картопля - 3 штуки;
  • Морква - 1 штука;
  • Болгарський перець - 1 штука;
  • Капуста - 200 г;
  • Базилік, кріп, лавровий лист, чорний перець, сіль - за смаком.

Старовинний рецепт українського борщу без томатів: чим замінити важливий інгредієнт

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:
  1. Качку ріжемо на частини і кладемо в каструлю, заливаємо окропом, додаємо лавровий листок, кілька горошин чорного перцю, половину цілої цибулини і трохи солимо. Варимо бульйон на повільному вогні.
  2. Буряк тремо на дрібній тертці і підсмажуємо на жирі, що залишився з качки. Додаємо сливи, також обсмажені з буряком.
  3. Кидаємо в бульйон картоплю. Варимо до кипіння.
  4. Робимо зажарку з цибулі, моркви і болгарського перцю. Додаємо в борщ.
  5. Дрібно рубаємо капусту і теж відправляємо в борщ.
  6. Варимо до кипіння. Солимо, перчимо, додаємо базилік.

Подавати борщ традиційно потрібно зі сметаною. Смачного!

Популярні зараз

У 2025 році у всіх українських школярів буде безкоштовне харчування

В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович

У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом свого ідеального борщу без м'ясного бульйону.

Головне