Рецептів українського борщу існує безліч, однак, є особливі секрети, про які знали лише наші предки. До появи на території України томатів борщі варили з додаванням абсолютно іншого інгредієнта, і тільки в кінці ХХ століття страва набула традиційний для нас смак. Замість томатів наші предки додавали до вишуканого борщу копчені сливи і червоний буряк, а варили його на качиному бульйоні. У народі такий борщ називався "чорним", так як чорнослив надавав страві специфічний темний відтінок.
Рецепт борщу з чорносливом на качиному бульйоні
Інгредієнти:
- Качине м'ясо-300 г;
- Цибуля -1 штука;
- Буряк - 200 г;
- Копчені сливи без кісточки - 200 г;
- Картопля - 3 штуки;
- Морква - 1 штука;
- Болгарський перець - 1 штука;
- Капуста - 200 г;
- Базилік, кріп, лавровий лист, чорний перець, сіль - за смаком.
- Качку ріжемо на частини і кладемо в каструлю, заливаємо окропом, додаємо лавровий листок, кілька горошин чорного перцю, половину цілої цибулини і трохи солимо. Варимо бульйон на повільному вогні.
- Буряк тремо на дрібній тертці і підсмажуємо на жирі, що залишився з качки. Додаємо сливи, також обсмажені з буряком.
- Кидаємо в бульйон картоплю. Варимо до кипіння.
- Робимо зажарку з цибулі, моркви і болгарського перцю. Додаємо в борщ.
- Дрібно рубаємо капусту і теж відправляємо в борщ.
- Варимо до кипіння. Солимо, перчимо, додаємо базилік.
Подавати борщ традиційно потрібно зі сметаною. Смачного!
Раніше шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом свого ідеального борщу без м'ясного бульйону.