Today.ua

Старовинний рецепт українського борщу без томатів: чим замінити важливий інгредієнт

Рецептів українського борщу існує безліч, однак, є особливі секрети, про які знали лише наші предки. До появи на території України томатів борщі варили з додаванням абсолютно іншого інгредієнта, і тільки в кінці ХХ століття страва набула традиційний для нас смак. Замість томатів наші предки додавали до вишуканого борщу копчені сливи і червоний буряк, а варили його на качиному бульйоні. У народі такий борщ називався "чорним", так як чорнослив надавав страві специфічний темний відтінок.

Рецепт борщу з чорносливом на качиному бульйоні

Інгредієнти:

  1. Качку ріжемо на частини і кладемо в каструлю, заливаємо окропом, додаємо лавровий листок, кілька горошин чорного перцю, половину цілої цибулини і трохи солимо. Варимо бульйон на повільному вогні.
  2. Буряк тремо на дрібній тертці і підсмажуємо на жирі, що залишився з качки. Додаємо сливи, також обсмажені з буряком.
  3. Кидаємо в бульйон картоплю. Варимо до кипіння.
  4. Робимо зажарку з цибулі, моркви і болгарського перцю. Додаємо в борщ.
  5. Дрібно рубаємо капусту і теж відправляємо в борщ.
  6. Варимо до кипіння. Солимо, перчимо, додаємо базилік.

Подавати борщ традиційно потрібно зі сметаною. Смачного!

Раніше шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом свого ідеального борщу без м'ясного бульйону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ