В українських супермаркетах часто можна виявити фальсифікат вершкового масла. Щоб не потрапити на гачок до несумлінних виробників, потрібно вміти самостійно відрізняти якісний продукт від підробки. Розкажемо про кілька простих способів це зробити.
Як розпізнати натуральне вершкове масло
- Перевірте маркування: справжнє масло повинне мати маркування "масло вершкове" або "масло селянське".
- Перевірте склад: натуральне вершкове масло повинне складатися з вершкового сировини чи молока.
- Консистенція та аромат: масло з холодильника не повинне бути м'яким, аромат має бути приємним молочним.
- Перевірте колір: справжнє масло має бути жовтого кольору без додаткових барвників.
- Перевірте термін придатності: масло повинне мати термін придатності не менше 2-3 місяців.
Якщо ви вже принесли масло додому з супермаркету, можна зробити кілька простих дослідів, щоб напевно переконатися у його якості.
Якщо після розтоплення масла на сковороді у жовтій рідині плавають білі або світло-жовті грудки, велика ймовірність того, що до його складу додані рослинні жири. Справа в тому, що такі продукти мають температуру плавлення до трьох разів вищу, ніж у вершкового масла. Виробники додають рослинні компоненти, щоб здешевити виробництво, і таким чином дурять покупців.
Ще один спосіб перевірки вершкового масла: помістіть шматочок вершкового масла в морозильну камеру на 3-4 години, після чого дістаньте його звідти і спробуйте розрізати ножем. Якщо продукт натуральний, і в ньому немає ні грама рослинного жиру, він відколюватиметься шматочками і кришиться.
Раніше повідомлялося, як відрізнити якісну оливкову олію від фальсифікату.