Today.ua

В Україну завезли небезпечні авокадо з кадмієм

В Україну потрапила партія тропічних фруктів, небезпечних для здоров'я. Йдеться про авокадо, у складі яких було виявлено кадмій. Авокадо з кадмієм завезли до України з Польщі.

Про небезпечний тропічний фрукт, який опинився на прилавках українських магазинів, попередило Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Як стало відомо, авокадо замовило в Польщі одеське ТОВ "Вподобайка". Цей тропічний фрукт сподобався багатьом українцям завдяки його своєрідному смаку, а також корисним властивостям. Плоди авокадо справді дуже корисні. Але, як з'ясувалося, – не ті, що були завезені цього разу.

Польський оптовик RK-Impex.PL SP.ZOO, що знаходиться в Перемишлі, у свою чергу, придбав небезпечний фрукт у Перу. Там його було вирощено компанією Agro San Jacinto S.A.C. Саме в цих фруктах і був виявлений небезпечний кадмій.

Про небезпечний фрукт уже попередили операторів ринку. При виявленні авокадо з цієї партії потрібно вилучити їх із продажу та протягом двох днів письмово інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Така послідовність дій передбачена ч.3 ст.20 Закону України "Про основні засади та вимоги безпеки та якості харчових продуктів".

Чим небезпечний кадмій для здоров'я людини

Цей елемент належить до важких металів. Подібно до ртуті, кадмій не виводиться з організму, а накопичується в ньому, стаючи причиною порушення роботи багатьох внутрішніх органів і систем людського організму.

Зокрема, він може стати причиною анемії, а також тяжких уражень печінки та легень. Підвищена концентрація кадмію в організмі також призводить до остеопорозу, деформації скелета та гіпертонії. Він також може провокувати утворення каменів у нирках.

У природі чимало кадмію міститься в ґрунтових водах та ґрунті. Він просочується у ґрунт із дощовою водою, яка тече зі звалищ, а також із відпрацьованою водою промислових підприємств. У питну воду кадмій може потрапити, проходячи оцинкованими трубами.

При цьому, потрапляючи в ґрунт, цей елемент накопичується в рослинах, які ростуть на цьому ґрунті. Ось чому підвищений вміст кадмію часто виявляють в овочах, особливо у картоплі. Однак нерідко його знаходять і у фруктах, які росли на забрудненому ґрунті.

Нагадаємо, нещодавно в Україну потрапила мелена кава з Італії, що містить охратоксин А – цвілевий гриб, дуже небезпечний для людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ