Кульбаба – це яскрава весняна квітка, яка росте в усіх регіонах України. Але це ще й кладезь вітамінів і цінних для здоров'я людини мікроелементів. Тому варення з кульбаб користується популярністю у господинь. Як же правильно підготувати інгредієнти і зварити ці корисні ласощі?
Дієтологи кажуть, що квіти кульбаби містять корисний для здоров'я очей бета-каротин, а також лютеїн, вітаміни групи В, вітаміни Е, С, А та РР, кальцій, калій, залізо, натрій, мідь, селен та інші важливі для організму мікроелементи. Варення з цих квіток має протизапальну властивість і загальнозміцнюючий ефект.
Щоб приготувати варення з кульбаб, важливо правильно зібрати квіти. Робити це слід в екологічно чистих місцях, далеко від трас, доріг та місць, де люди вигулюють домашніх тварин. Також не підходять для збору кульбаб поля, оброблені хімічними речовинами, та пасовища.
Як приготувати варення з кульбаб
Інгредієнти:
- Кульбаби - 200 штук
- Вода – 400 мілілітрів
- Цукор – 450 грамів
- Лимонна кислота – 10 грамів
Приготування:
- Потрібно зібрати кульбаби та відокремити від зелені жовті пелюстки.
- Перекладіть пелюстки в каструлю і залийте водою.
- Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння та варіть 15 хвилин.
- Потім відвар потрібно зняти з вогню, накрити кришкою та залишити на добу настоюватися.
- Після цього процідіть настій, перелийте його в каструлю і закип'ятіть.
- Додайте цукор і знову доведіть до кипіння.
- Варіть сироп на повільному вогні, часто помішуючи близько 15 хвилин.
- Після цього додайте лимонну кислоту і проваріть пару хвилин.
- Потім зніміть з вогню і розлийте варення з кульбаб у простерилізовані банки і закрутіть.
- Остудіть за кімнатної температури, а потім поставте в холодильник, де варення може зберігатися до шести місяців.
Пропонуємо також рецепт інших домашніх ласощів – київського торта.