Today.ua

Вживання напоїв під час їжі погіршує травлення: чи це так насправді

Деякі люди впевнені, що під час вживання їжі пити напої не можна категорично, оскільки це може погіршити травлення. Але чи є тому наукове підтвердження?

Медичне видання Healthline досліджувало кілька наукових статей на тему того, як рідина під час їжі впливає на травлення та здоров'я. Вони виділили кілька поширених міфів із цього приводу та розповіли, як вживання напоїв може вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту.

Є люди, які вірять, що кислі чи алкогольні напої погіршують вироблення слини, ускладнюючи тим самим перетравлення їжі. Як зазначають у виданні, алкоголь справді може зменшити слиновиділення, а от соки та інші кислі напої навпаки збільшують секрецію слини. До того ж немає наукових доказів того, що така рідина негативно впливає на травлення.

Другою поширеною думкою називають те, що вода, випита під час їжі, розбавляє шлунковий сік, що ускладнює правильне перетравлення їжі. Але це не відповідає дійсності, оскільки травна система може адаптуватися до консистенції їжі, що потрапляє в неї. Якщо це не так, то це привід для звернення до лікаря.

Існує також думка, що рідина збільшує швидкість виходу твердої їжі зі шлунка, що скорочує час контакту з травними ферментами. І нібито в результаті їжа гірше перетравлюється. Виявляється, жодне з наукових досліджень це не підтверджує.

Але водночас багато хто вважає, що рідина покращує травлення. Напої можуть допомогти великим шматкам їжі легше пройти стравоходом, запобігають здуттю живота і запорам, а також допомагають правильній роботі травних ферментів.

Нагадаємо, що дієтологи назвали найкорисніші для здоров'я людини овочі, які варто включити до свого меню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ