Today.ua

Як правильно саджати моркву на городі восени, щоб навесні зібрати хороший врожай

Досвідчені дачники ще не закрили сезон, адже попереду посадка озимих культур. Якщо ви хочете ранньою весною отримати врожай моркви, цибулі, часнику, їх потрібно висаджувати в грунт якраз у жовтні-листопаді. Розглянемо тонкощі посадки моркви. Адже якщо ви огородник-початківець, то про всі нюанси вам точно не знати.

Коли краще саджати моркву в землю на зиму

У цьому питанні головне не поспішати. Адже якщо посіяти поки ще на вулиці тепло, насіння може прорости зарано і не пережити холодної зими.

Згідно з місячним календарем, озиму моркву найкраще садити в листопаді, коли вже точно не передбачається занадто теплої для цієї культури погоди.

Сприятливі дати посадки моркви у листопаді 2023 року

Однак, не забувайте слідкувати за погодою. Рекомендується розпочинати посів коренеплодів лише після настання стабільних холодів у межах 0–2 градусів.

Важливо змінювати розташування посадки моркви щороку. Ідеальним варіантом буде вибрати місце, де раніше вирощувалися огірки, цибуля, помідори, кабачки, гарбуз, картопля чи капуста. У той же час квасоля та петрушка не є найкращими попередниками для моркви.

Досвідчені садівники рекомендують не садити моркву в те саме місце повторно раніше, ніж через 4 роки.

При виборі сортів моркви для озимої посадки перевагу слід віддавати раннім сортам. Часто на упаковках з насінням вказано оптимальний період сівби для конкретного сорту. Звертайте на це увагу. Також врахуйте, що при осінній посадці насінинки слід закладати в землю приблизно на чверть глибше, ніж при весняній посадці, оскільки існує більший ризик, що деякі з них не проростуть.

Для озимої посадки моркви необхідно закопувати насіння не глибше, ніж на 1 см. Потім прикрийте його теплим ґрунтом і накрийте плівкою зверху.

Раніше повідомлялося, чим підгодувати полуницю восени, щоб навесні зібрати щедрий урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ