Today.ua

Як швидко перевірити якість ковбаси: знадобляться вода та йод

Ковбасу не можна віднести до найкорисніших продуктів, проте багато споживачів часто купують та їдять її. Якщо йдеться про виріб з магазину, далеко не завжди можна бути впевненим в його якості. Можна легко перевірити це – знадобляться вода та йод.

Щоб швидко зрозуміти, яка перед вами варена ковбаса, поріжте її кубиком, покладіть у склянку та залийте водою. Якщо йдеться про якісний виріб, він потоне, а поганий – спливе. У такому продукті можуть бути соєва клітковина, поліфосфати або крохмаль.  У дорогих сортах ковбаси ці компоненти відсутні.

Є ще один досить простий спосіб перевірити якість ковбаси у домашніх умовах. Відріжте шматочок та додайте на поверхню кілька крапель йоду. Через кілька хвилин погляньте на стан ковбаси – якщо йод почорніє або посиніє, це свідчить про те, що продукт містить багато крохмалю.

Якщо обирати між копченою продукцією та вареною, то друга – краща. Така ковбаса проходить менше стадій обробки й не насичується канцерогенами. Проте і "варенки" не можна їсти багато – медики рекомендують обмежитись 50 г на день.

Безумовно, найкраща ковбаса - та, яку ви виготовляєте вдома, із перевірених інгредієнтів – це свіжі м'ясо та сало. Якщо ж доводиться купувати ковбасу у торговельних мережах, слід пам'ятати, що у складі ковбасних виробів першого і другого сорту зазвичай є глутамат натрію, крохмаль, емульгатори, підсилювач смаку та стабілізатори. Навіть у виробах вищого сорту за ДСТУ можуть міститися коптильні препарати, аскорбінова кислота та нітрит натрію.

Нагадаємо про рецепт ніжної домашньої ковбаси з курячого фаршу, яким поділився переможець шоу "Мастершеф".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ