Today.ua

Як уникнути переїдання на свята: 5 ефективних способів

Свята – чудова нагода зібратися з сім'єю та друзями. Звичайно, такі збори не обходяться без великої кількості смачних страв. І в такі моменти важливо подбати про те, щоби не переїсти. Як це зробити?

Медики радять людям дотримуватись кількох простих правил, які допоможуть уникнути переїдання.

Вибір страви

Зазвичай на святковому столі виявляється безліч смачних та красивих страв, які гостям хочеться скуштувати. Люди кладуть собі в тарілку усього потроху і в результаті швидко переїдають. Щоб цього уникнути, варто вибрати ті страви, які точно хочеться скуштувати. Не треба поспішати, а краще ретельно пережовувати їжу. Так швидше прийде почуття ситості та зникне бажання покласти добавки.

Вибір тарілки

Розміри порцій можуть бути оманливими. Якщо вибрати велику тарілку, то людині здаватиметься, що вона взяла трохи їжі. Але в результаті можна покласти в неї надто багато. А от якщо взяти маленьку тарілку, то навряд чи поміститься велика порція. І в такому разі шанс переїсти за столом буде меншим.

Правило п'яти хвилин

Є правило, яке говорить, що потрібно почекати п'ять хвилин, перш ніж узяти іншу страву. Це дасть час організму надіслати сигнали про насичення в мозок. Тому краще робити перерви після кожної порції, щоб зрозуміти, чи справді ви готові з'їсти ще.

Залишати на потім

Не потрібно пробувати все і відразу чи постійно щось жувати за столом. Адже можна попросити добавку чи десерт згодом. Просто потрібно відволіктися на розмову чи інше заняття. На думку психологів, така практика дуже ефективна проти переїдання.

Активність

Після їжі варто приділити увагу активності. Не треба бігати чи робити якісь складні фізичні вправи. Варто лише прогулятися або потанцювати з іншими гостями. Це допоможе відволіктися від їжі, спалити калорії та прискорити обмін речовин.

Пропонуємо також дізнатися про те, що можна і що не потрібно класти у пасхальний кошик для освячення в церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ