Today.ua

Як відмити каструлі від накипу за кілька хвилин: п'ять перевірених народних засобів

Будь-яка господиня скаже, що найпоширеніша проблема на кухні - це відмивати посуд від жиру, накипу та інших забруднень. Якщо з жиром чудово справляється побутова хімія, то почистити каструлі від накипу в домашніх умовах можна за допомогою перевірених домашніх засобів. Процес не триватиме багато часу.

Оцет

Оцет є у будинку кожної господині. Цей засіб використовується в багатьох випадках, якщо потрібно щось випрати, вибілити, очистити, тощо. В даному випадку беремо каструлю з накипом, наливаємо в неї воду до рівня накипу, додаємо 0,5 склянки 9% оцту, ставимо на плиту і чекаємо, поки рідина закипить. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму і кип'ятимо, поки накип не розчиниться. Зливаємо рідину і промиваємо посуд у проточній воді кілька разів.

Лимонна кислота

Набираємо в каструлю воду, додаємо до неї лимонну кислоту з розрахунку 20 г на 1 л води і ставимо закипати. Після того, як розчин закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму та залишаємо рідину кипіти приблизно на 30 хвилин. Якщо з першого разу не вдалося все відмити, можна повторити процедуру. Потім ретельно промиваємо каструлю у чистій воді, щоб змити залишки лимонної кислоти.

Сода

Харчова сода також добре справляється з накипом. Беремо на 1 л води 100 г соди. Засипаємо у каструлю, ставимо на вогонь і кип'ятимо приблизно півгодини. Потім зливаємо, миємо каструлю звичайним засобом для посуду та споліскуємо у воді.

Картопляні шкірки

Коли очищаємо картоплю чи яблука, то шкірку не поспішайте викидати. Промийте її, залийте водою і кип'ятіть у каструлі з накипом на слабкому вогні близько 15-20 хвилин. Якщо накип залишився, повторіть процедуру ще раз з новими шкірками.

Газована вода

Є ще один спосіб, який не всім відомий. Очистити накип можна за допомогою газованих напоїв. Беремо будь-яку газовану воду - Coca-Cola, 7Up, Pepsi, Sprite - наливаємо її в каструлю з накипом, кип'ятимо і залишаємо на ніч (приблизно на 8-10 годин). Потім промиваємо каструлю водою.

Раніше повідомлялося, як приготувати секретний засіб для видалення жиру з деко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ