Сезон збору меду в Україні у розпалі. Бджолярі вже раніше заявляли, що цьогорічний урожай меду буде гіршим, ніж у попередні роки. Через це вартість продукту зросте. Недобросовісні виробники іноді видають за мед просто медовий сироп. Щоб не переплачувати за підробку, ми розповімо як відрізнити натуральний мед від фальсифікату.
Найпопулярніші добавки, які додають у мед, - це цукровий сироп, патока, крохмальна та бурякова меляса (патока), крейда та борошно. Користь такого продукту, самі розумієте, є сумнівною. А мед може коштувати лише на рівні з натуральним продуктом. При чому до смаку далеко не всі вирізняють підробку.
Крім того, бджолярі йдуть на таку хитрість: підгодовують бджіл у період медозбору цукровим сиропом, щоб збільшити обсяг готового продукту. На жаль, такий спосіб фальшування не можна виявити - навіть у лабораторіях.
Проте, є достатньо зовнішніх ознак, якими можна визначити фальсифікат меду.
Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед стікатиме з ложки. Це означає, що продукт чимось розбавили.
Щоб зрозуміти, чи є у складі меду вода, капніть його на аркуш паперу. Якщо навколо краплі утворилося вологе коло, це фальсифікат.
Якщо запах меду злегка кислий, можливо, він забродив. Такий продукт їсти не можна.
Справжній мед легко розтирається між пальцями, а фальсифікат скочується грудочками.
Запах і смак меду повинен бути саме медовим, а не карамельним. Натуральний мед не може бути прозорим, він завжди каламутний.
Раніше повідомлялося, чому мед цього року буде рекордно дорогим.