Today.ua

Які рослини не варто садити біля помідорів: пригнічують їх ріст і приваблюють шкідників

Недосвідчені городники вважають, що можна просто засадити город овочами і зрідка їх доглядати, щоб отримати врожай. Насправді на здоров'я рослин може вплинути навіть невдале сусідство. Наприклад, біля помідорів не варто саджати цілу низку інших овочів, оскільки вони пригнічують ріст томатів і приваблюють шкідників.

Що не варто садити біля помідорів?

Помідор - це популярний овоч, який росте на кожному городі. Вони дуже прості у догляді, якщо правильно обробити їх від шкідників та вибрати вдалих "сусідів". Досвідчені городники знають, що поруч із кущами помідорів не варто садити хрестоцвіті, які пригнічують їх зростання, забираючи всі поживні речовини з ґрунту. Це білокачанна, цвітна та брюссельська капуста і броколі.

Також томати можуть не вижити поряд з баклажанами та картоплею. Ці овочі також із сімейства пасльонових, тому сприйнятливі до таких самих захворювань, як і помідори. І якщо всього один кущ "сусідів" захворіє, то весь урожай може опинитися під загрозою.

Кукурудзу не рекомендують садити біля томатів, бо вона приваблює шкідників, яких може зацікавити кущ помідорів. А фенхель взагалі краще висадити подалі від овочів, у тому числі і томатів, оскільки він гальмує їхній ріст.

Найкращі "сусіди" для томатів

Якщо вже й саджати щось поруч із помідорами, то краще якщо це будуть кабачки чи салат, які створюють умови для збереження вологи у ґрунті, чи петрушка або чебрець, які приваблюють корисних комах. Також відмінними "сусідами" помідорів можуть стати цибуля, часник або м'ята, чий аромат відлякає шкідників.

Пропонуємо також ознайомитися з місячним календарем для садівників на травень, щоб дізнатися найкращі дні для городніх робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ