Today.ua

Їжа довгожителів: названо найкорисніші та недорогі продукти в Україні

Вважають, що корисні продукти – це обов'язково заморські та дорогі. Однак і в Україні багато їжі, яку можна вживати, не розоряючись. Названі суперфуди, які обов'язково потрібно включати до раціону тим, хто хоче бути здоровим й жити довше.

Важко переоцінити важливість різноманітного та збалансованого харчування. Продукти, які багаті на вітаміни, мінерали та інші мікроелементи, називають суперфудами. На них вказала натриціолог Анастасія Голобородько.

Риба

М'ясо необов'язково їсти щодня, а комусь взагалі небажано через проблеми зі здоров'ям. А ось риба – джерело величезної кількості Омега-3. Плюс її білок легше засвоюється і не дає тяжкості шлунку.

Ягоди

Анастасія назвала ягоди найкориснішими фруктами, багатими на мікронутрієнти. Ягоди потрібно їсти навіть не у сезон – у замороженому вигляді.

Темна листова зелень

Особливо корисні капуста, кінза, мікрогрін, шпинат та рукола. Зелень багата на антиоксиданти, які допомагають організму довше залишатися молодим та повним сил. Клітковина корисна для судин, причому чим темніше листя, тим краще.

Горіхи та насіння

Прекрасне джерело мононенасичених жирів, найкраще перекушування та добавка в салат. Горіхи та насіння підвищують цінність решти їжі, в них багато жиророзчинних вітамінів.

Хрестоцвіті овочі

Кейл, цвітна та брюссельська капуста, кольрабі, листова гірчиця – обов'язкова складова здорового раціону.

"Розчинна клітковина, вітаміни та фітохімічні речовини індоли, тіоціанати та нітрили превентивно працюють проти деяких видів онкологічних захворювань та стежать за станом кишківника", - повідомила Анастасія Голобородько.

Ферментовані продукти

Соління без цукру, місо-паста, місо-супи, кімчі, ферментовані соєві сири багаті на пробіотики, як і кисломолочка. Проте продукти рослинного походження кращі.

Пребіотики

Імунітет залежить від наявності корисних бактерій у кишківнику. Серед найкращих пребіотиків – цибуля, часник, спаржа, топінамбур, яблука, банани, насіння льону, гарбуза, кунжут.

"У раціоні мають бути цілісні нешліфовані злаки та листова зелень", - наголосила Голобородько.

Рослинний білок

Експертка порадила їсти тофу та місо, нут, зелену сочевицю, боби та стручкову квасолю.

Раніше було названо найшкідливіші продукти, які потрібно виключити з раціону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ