Today.ua

Замша, кашемір чи вовна: як почистити пальто в домашніх умовах за допомогою підручних засобів

Пальто – незамінний атрибут осіннього гардеробу. Саме час підготувати річ до нового сезону, якщо ви не зробили цього раніше. Очистити пальто з різних видів вовни, замші, шкіри та інших матеріалів можна в домашніх умовах. У разі серйозних забруднень потрібно звертатися до хімчистки.

Чим більше синтетичних добавок у складі пальта, тим легше його почистити. Натуральні тканини більш вимогливі до чистящих засобів.

Як почистити пальто в домашніх умовах

Пальто із драпу

Драп - це важка щільна вовняна тканина, яка не линяє, не мнеться і не вигоряє. Чищення такого пальта має бути виключно сухим. Зняти з пальта застарілий пил допоможе житній хліб. Розстеліть пальто на підлозі і накришіть зверху м'якуш хліба. Потім перекочуйте крихти поверхнею тканини до утворення кульок. Залишки крихт змахніть щіткою.

Якщо на драповому пальті залишилися плями, спробуйте розчинити у воді трохи м'якого миючого засобу та змочити цією рідиною забруднення. Залишіть засіб на 5-10 хвилин і протріть пальто вологою губкою для видалення мильних частинок.

Якщо пальто давно висіло в шафі і ви все-таки хочете його випрати і освіжити, тоді робіть це вручну, замочивши у воді не тепліше за 30 °C.

Кашемірове пальто

Кашемір – дуже м'який та ніжний матеріал, чутливий до зовнішніх впливів. Чистити вироби із кашеміру потрібно вкрай обережно. Один неправильний рух та річ можна зіпсувати.

Щоб видалити з пальта пил, протріть його вологою ганчіркою. Позбутися плям поту можна за допомогою мила та аміаку. Спочатку протріть забруднення тампоном, просоченим мильним розчином, потім тампоном з аміаком, а потім вологою тканиною.

Щоб видалити з пальта пляму, походження якої ви вже не пам'ятаєте, змішайте гліцерин і аміак у рівних пропорціях і протріть цією сумішшю забруднене місце кілька разів. Потім видаліть залишки рідини вологою тканиною.

Якщо ваше кашемірове пальто прати можна, про що має бути вказано на етикетці, вибирайте делікатний режим без віджиму, температуру води не вище 30 ° С і рідкі миючі засоби. Викручувати кашемір категорично не можна.

Замшеве пальто

Замша - бархатиста тканина, яка зовні не так швидко брудниться, і до того ж легко чиститься. Прибрати пил із замшевого пальта запросто можна за допомогою ватного тампона з нашатирним спиртом.

Щоб позбутися жирних плям, в 100 мл молока розведіть чайну ложки соди. Нанесіть розчин на пальто на кілька хвилин, а потім обробіть щіткою, бажано спеціальною для замші. Крохмаль також допомагає впоратися із жирними плямами. Присипте їм проблемні ділянки та залиште на пару годин, а потім акуратно змахніть залишки щіткою.

Розводи на замші зітріть скоринкою хліба або шкільною гумкою. Заломи можна прибрати, потримавши пальто над парою, а після розпрямивши на столі або плічках.

Не замочуйте замшеве пальто, не тріть і не викручуйте його при пранні. Можна при необхідності замочити річ у воді 30 градусної температури, а потім акуратно повісити стікати і сохнути.

Раніше повідомлялося, які моделі осінніх пальто будуть на піку популярності восени 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ