Today.ua

Дієтолог назвав фрукти, які допомагають підтримувати здоров'я та імунітет

Кожна людина знає про те, що свіжі овочі та фрукти приносять масу користі здоров'ю людини. І деякі плоди мають більш потужну поживну цінність і при цьому містять менше цукру. Тому дієтологи наполегливо рекомендують людям, які дбають про своє здоров'я, вживати їх якнайчастіше.

Британське видання The Telegraph поспілкувалося з професійним дієтологом, щоб дізнатися про найкорисніші для здоров'я людини фрукти. І доктор Семмі Хілл назвав кілька плодів, які варто вживати регулярно.

"Вони містять цінні інгредієнти, у тому числі антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень, та рослинні хімічні речовини, які називаються поліфенолами, які захищають від хронічних захворювань, таких як хвороби серця та діабет 2 типу", - зазначив експерт.

Авокадо

Дієтолог нагадав, що ці зелені плоди – багате джерело корисних мононенасичених жирів, які знижують запалення в організмі та підвищують рівень "хорошого" холестерину. Разом з тим вони допомагають засвоювати поживні речовини, такі як вітаміни А, D і Е з інших продуктів.

В авокадо міститься і клітковина, яка діє як пребіотик, допомагаючи налагодити роботу кишківника. Хілл каже, що плоди багаті і на такі речовини як лютеїн і зеаксантин, які знижують ризик проблем із зором у зрілому віці, і вітамін К, необхідний для здоров'я кісток.

Лимон та лайм

Фахівець каже, що обидва ці цитрусові, як багаті джерела вітаміну С, допомагають засвоювати залізо. В них також міститься розчинна клітковина, яка знижує рівень "поганого" холестерину в організмі. Цікаво, що корисна не тільки м'якоть лимона та лайма, а й їхня шкірка, в якій є речовини, корисні для здоров'я мозку.

"Лімони та лайми також містять кальцій, необхідний для зміцнення кісток, і калій, який допомагає контролювати кров'яний тиск", - додав лікар.

Малина

У цих солодких ягодах багато вітаміну С, важливого для роботи імунної системи, здорової шкіри та судин. Але вони також містять потужний антиоксидант, який запобігає чи уповільнює розвиток хронічних захворювань. Семмі Хілл каже, що малина багата і антоціанами, що захищають організм від діабету, раку, запалень та проблем із серцево-судинною системою.

Ожина

У цих ягодах містяться хімічні речовини, що запобігають ушкодженню клітин, знижують рівень холестерину, уповільнюють процеси старіння та покращують кровообіг.

"Темно-фіолетовий колір ожини обумовлений антоціанами, які пов'язані зі зниженням ризику хронічних захворювань, таких як хвороби серця та нейродегенеративні захворювання", - зазначив дієтолог.

Диня

Доктор Хілл нагадав, що диня на 90% складається з води, тому вона корисна для здоров'я кишечника, який потребує достатньої кількості рідини для правильної роботи. Крім того, у цьому фрукті міститься калій, що сприяє підтримці здорового кров'яного тиску, а також вітамін К, магній та фолієву кислоту, що захищають кістки від хвороб.

Персик

Експерт зазначив, що у персиках є група сполук, які діють в організмі як антиоксиданти. Тобто захищають його від запалень та хронічних захворювань. За словами Хілла, каротиноїди перетворюються в організмі на вітамін А, який відіграє ключову роль у правильній роботі імунної системи.

Нагадаємо, раніше інший дієтолог назвав продукти, які допомагають знизити рівень холестерину та схуднути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ